Και αν συμφώνησε με τον Μπάιντεν σταθερότητα στο Αιγαίο πόσο πιθανό είναι να εκτονώσει πιθανή ανάγκη για ένταση στην Κύπρο;

Η Κύπρος ήταν και παραμένει το ασφαλές πεδίο προκλήσεων για τον τούρκο πρόεδρο, ακόμα και όταν συμφωνεί για απόλυτη ηρεμία στο Αιγαίο.

Ασφαλές γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα και να θέλει μπορεί να αντιδράσει μόνο με δηλώσεις. Εάν ένα τουρκικό γεωτρύπανο εμφανιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ η Λευκωσία θα το καταγγείλει, θα παραπονεθεί στους συμμάχους, θα ζητήσει στήριξη από την Ελλάδα και θα μείνει εκεί.

Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν απειλεί την ενότητα της συμμαχίας και οι προκλήσεις εκεί δυστυχώς έχουν γίνει μία συνήθεια που δεν προκαλεί εντύπωση σε κανένα.

Η συνάντηση Ερντογάν – Αναστασιάδη, άλλωστε, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ προκάλεσε ήδη τις αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης, που ζητά δικαίωση.

Ο Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ουτκού Τσακίροζερ, ασκώντας κριτική στον Ερντογάν σχολιάζει: «Είχαμε προειδοποιήσει πριν από δύο μέρες. Ιδού η φωτογραφία. Στην Μαδρίτη ο ηγέτης της νοτίου Κύπρου τον οποίο δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. Φαίνεται ότι το πραγματικό βέτο έχει αρθεί απόψε».

Οι εξελιξεις έχουν ήδη ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικα της Λευκωσίας με τον κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη να σημειώνει στο ΡΙΚ ότι υπάρχουν πρόνοιες στη συμφωνία, Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας, οι οποίες δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Άγκυρας στη Μόνιμη Διαρθρωτική Συνεργασία, Pesco.

Ο Κασουλίδης υπογράμμισε δε ότι χώρες όπως η Τουρκία – με τις συνεχείς προκλήσεις και την αναθεωρητική τους πολιτική – δεν έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και στην Pesco.

Οχι εν θερμώ αντιδράσεις

Ο Κασουλίδης επεσήμανε ότι κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ – τα οποία χαιρέτισαν την τριμερή συμφωνία – είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ωστόσο ότι η Λευκωσία δεν θα αντιδράσει εν θερμώ, αλλά θα μελετήσει προσεκτικά τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξει.

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο η Τουρκία με το τέταρτο γεωτρύπανό της, να προβεί σε νέες προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σίγουρα το 2022 δεν είναι 2020 και ο τούρκος πρόεδρος πήρε πάρα πολλά για να θέλει να διαταράξει το καλό κλίμα το οποιο δημιουργήθηκε υπέρ του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τόσο η συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία όσο και τα ευχαριστώ του Μπάιντεν σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις για προμήθεια F-16 μπορούν να τον κρατήσουν για κάποιο διάστημα σε ηρεμία σε σχέση με την Ελλάδα.

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για την Κύπρο που μπορεί να γίνει το χαρτί στα χέρια του Ερντογάν που θα χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί να διοχετεύσει κάπου την προσοχή, με μία εστία έντασης.

Άλλωστε ο τούρκος πρόεδρος, όπως λένε οι διπλωμάτες της γείτονος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε απρόβλεπτος, ούτε απομονωμένος.