Αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε Ευρώπη και Αμερική, με τους επιστήμονες να φαίνονται βέβαιοι ότι το παθογόνο βρίσκεται αρκετό καιρό στην κοινότητα πριν εντοπιστεί και αρχίσει να μας απασχολεί.

Η Ευαγγελία Ντζάνη, καθηγήτρια Υγιεινής-Επιδημιολογίας και διευθύντρια του αντίστοιχου Εργαστηρίου του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημειώνει ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τα «ορφανά» κρούσματα, χωρίς κάποια σύνδεση με ταξίδι στην Αφρική ή μεταξύ τους.

Συνιστά ψύχραιμη αντιμετώπιση, χωρίς φόβο αλλά και χωρίς αμέλεια, όπως λέει, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση δεν απαιτεί από τους πολίτες κάποια αλλαγή στην καθημερινότητά τους.

Η επιδημιολόγος, μιλώντας στο iatronet.gr, επισημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορούσε κανείς να κάνει προβλέψεις για την έξαρση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων, αλλά θα πρέπει να προσέξει τα χαρακτηριστικά που φέρνουν στο προσκήνιο ένα παλιό και γνωστό νόσημα.

Είχε χρόνο για να εξαπλωθεί

«Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες είναι γιατί έχουμε περιστατικά εκεί που δεν θα τα περιμέναμε, δηλαδή σε χώρες εκτός αυτών που είναι ενδημικές, και δεν ξέρουμε πώς έφτασαν εκεί. Δηλαδή, έχουμε ορφανά κρούσματα –για να θυμίσω έναν παλιότερο όρο που χρησιμοποιούσαμε για την πανδημία- τα οποία ούτε συνδέονται με ταξίδι στις περιοχές αυτές, ούτε ξέρουμε με ποιον τρόπο ενεργοποιήθηκε η αλυσίδα της μεταφοράς», λέει και προσθέτει:

«Αυτό σημαίνει ότι το παθογόνο βρίσκεται στην κοινότητα των χωρών αυτών αρκετό καιρό πριν από αυτό που είδαμε αυτές τις μέρες. Δηλαδή του δόθηκε ο χρόνος να εξαπλωθεί για να μπορέσει να φτάσει να διαγνωστεί σε αυξημένο αριθμό περιστατικών».

Η κ. Ντζάνη επισημαίνει πως τα σημερινά δεδομένα δεν επιβάλλουν κάποιον περιορισμό στα ταξίδια από και προς τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα. «Το νόσημα παραμένει αρκετά σπάνιο. Βέβαια παρακολουθούμε εντατικά την εξέλιξη, ενώ πρέπει να είμαστε στοιχειωδώς ενημερωμένοι για την κλινική εικόνα, γιατί κάποια περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν».

Διαβεβαιώνει πως υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης και για το μακρινό σήμερα σενάριο που θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί ξανά ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ενός νοσήματος που θεωρείται πως έχει εκλείψει. Σε αυτή τη φάση κρίνει πως είναι χρήσιμος ο εμβολιασμός των στενών επαφών των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC για πολλά μεταδοτικά νοσήματα.

«Σε κάθε περίπτωση το προσεγγίζουμε με ψυχραιμία. Θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένα προστατευτικοί προς την υγεία μας. Όχι φοβικοί, ούτε όμως και αμελείς», καταλήγει.

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, ενώ σήμερα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία την ώρα που η Ισπανία ανακοίνωνε 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Εντοπίσαμε πολλούς ασθενείς στην Ολλανδία με ευλογιά των πιθήκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Στην Ελβετία το κρούσμα είναι ένα πρόσωπο που μολύνθηκε μέσω «στενής σωματικής επαφής στο εξωτερικό», ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το καντόνι.

Το πρόσωπο αυτό συμβουλεύτηκε έναν γιατρό επειδή είχε εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα και ένιωθε άσχημα, ανακοίνωσε το καντόνι και πρόσθεσε ότι έχει απομονωθεί στο σπίτι του και η νόσος εξελίσσεται με ήπιο τρόπο.

Το ολλανδικό Ινστιτούτο δεν ανακοίνωσε ακριβή αριθμό ή λεπτομέρειες σχετικά με τους μολυσμένους αλλά είπε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μετά το σαββατοκύριακο.

Εμβολιάστηκαν οι υγειονομικοί στη Βρετανία

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν χθες 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν χθες.

Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.