Η τελευταία εικόνα που άφησε το 3ο συνέδριο με την αποχώρηση ουσιαστικά της εσωκομματικής μειοψηφίας «Ομπρέλα» για τα «διαδικαστικά» αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα του συνεδρίου και κυρίως θέτει εν αμφιβόλω το διακύβευμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας στην εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος στις 15 Μαΐου χαρακτήρα δημοσκόπησης για τις εθνικές εκλογές.

Ανοιχτά ζητήματα και «ξεκάθαρα» μηνύματα

Ουσιαστικά η λήξη του τετραήμερου συνεδρίου έχει αφήσει ανοιχτό το ζήτημα του πως θα εγγράφονται τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα που θα κληθεί να εκλέξει τον πρόεδρο και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής σε ένα μήνα από τώρα. Ουσιαστικά αυτή ήταν και η ουσία της επεισοδιακής ένστασης που έθεσε η εσωκομματική μειοψηφία με μπροστάρηδες τους Πάνο Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πάντως αμέσως μετά τη λήξη του συνεδρίου το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαμηνύσει προς την εσωκομματική αντιπολίτευση ή «μειοψηφία» – όπως αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται η «Ομπρέλα»: «Οι αποφάσεις του Συνεδρίου και τα μηνύματα των εργασιών είναι απολύτως ξεκάθαρα. Το σώμα υπερψήφισε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 την πρόταση του Προέδρου για αλλαγές στο καταστατικό και εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση του Κόμματος» και περαιτέρω η Κουμουνδούρου διευκρινίζει:

«Στη κάλπη για την εκλογή νέας Κ.Ε. θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Κόμματος έως τις 21/3. Στην κάλπη του Προέδρου θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος την ημέρα της ψηφοφορίας».

Αν και οι προτεινόμενες αλλαγές για εκλογή πρόεδρου και κεντρικής επιτροπής από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου από τους 4700 περίπου συνέδρους -που συμμετείχαν στο συνέδριο- με ποσοστό 75% υπέρ έναντι 25% που διαφώνησε, εντούτοις υπήρξε και ένα κομμάτι συνέδρων (λίγο περισσότεροι από 1000) που απείχε από την ψηφοφορία και εν γένει από τις εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου για διάφορους -λιγότερο ή περισσότερο «τεχνικούς»- λόγους.

Πως θα λυθεί η διαφωνία

Τουτέστιν, ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο οι ενστάσεις και οι διαφωνίες που εκφράζουν φόβο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα που θα κάνει ανεξέλεγκτο τον ηγέτη να επιβάλλει πολιτικές επιλογές που θα αλλάξουν την μέχρι σήμερα ταυτότητα του κόμματος παραμένουν ισχυρές και εκφράστηκαν στα «διαδικαστικά» για τις αλλαγές δηλαδή στο καταστατικό με άξονα το ποιος και με ποια διαδικασία θα θεωρείται μέλος του κόμματος.

Υπ’ αυτή την έννοια μένει να φανεί πως θα λυθεί και αν θα λυθεί η διαφωνία που έχει ανακύψει και επί της ουσίας αφορά στο ποια θα είναι η νέα κομματική σύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση ο πολιτικός και ιδεολογικός του προσανατολισμός.

Και σε κάθε περίπτωση πως θα επιδράσει στο όλο κλίμα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών σε περίπου ένα μήνα για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής και προπαντός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα.

Πως θα κινηθεί η μειοψηφία

Πώς θα κινηθούν τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας και οι κομματικές δυνάμεις που επηρεάζει; Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία έρχεται και συμπλέκεται με το γεγονός ότι η  ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος που θα στείλει μηνύματα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε τόνισε χαρακτηριστικά: «Η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι και μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Θα είναι μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης. Θα είναι το μήνυμα ότι τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στην ίδια κατεύθυνση λίγη ώρα μετά την επεισοδιακή ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου η Κουμουνδούρου διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός του κόμματος ότι «το πρώτο βήμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις 15 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει».

Ο πήχης

Από την άποψη αυτή η Κουμουνδούρου θέτει πολύ ψηλά τον πήχη ενόψει για την επανεκλογή Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του κόμματος έχει 61.600 μέλη, ενώ για την εκλογή προέδρου θα έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ στον πρώτο γύρο ψήφισαν πάνω από 270.000 μέλη και φίλοι του κόμματος σε μια σαφώς πιο ανοιχτή διαδικασία με την έννοια ότι δεν ψήφιζαν μόνο τα μέλη του ΚΙΝΑΛ και στο δεύτερο γύρο ψήφισαν πάνω από 206.000.

Αριθμητικά πλέον τίθεται το ερώτημα ποιος είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά ποιος είναι ο πήχης για τον αριθμό των μελών που θέλει η Κουμουνδούρου να φτάσει ενόψει της εκλογής προέδρου για να «τεκμηριώσει» το μήνυμα που θέλει να στείλει ότι έχει αρχίσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη και την ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απέναντι λοιπόν σε αυτό το ζήτημα τίθεται θέμα για το πως θα σταθεί η «εσωκομματική μειοψηφία» θα επιμείνει στις ενστάσεις της ή θα κάνει πίσω κάτω από την πίεση της ηγεσίας Τσίπρα ότι προέχει η μάχη της «χειρότερης κυβέρνησης» που συνιστά «ιστορικό ατύχημα» για τη χώρα σε αυτή την ιστορική συγκυρία;