Αίτηση για τρίτη δόση εμβολίου Covid-19 σε παιδιά 5-11 ετών ετοιμάζονται να καταθέσουν οι Pfizer/BioNTech, οι οποίες παρουσίασαν την Πέμπτη τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που δείχνουν αύξηση των επιπέδων προστασίας.

Αιματολογικές εξετάσεις σε παιδιά που έλαβαν αναμνηστική δόση έδειξαν αύξηση κατά 36 φορές στα αντισώματα που εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον, η οποία επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά το αρχικό στέλεχος του πανδημικού κοροναϊού, τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυξήθηκαν κατά 6 φορές, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει φτάσει το τελικό στάδιο, εξέτασε την ασφάλεια και την ανοσιακή απόκριση της παιδιατρικής δόσης των 10 mg, τρεις φορές μικρότερη από τη δόση για ενήλικες, σε 140 υγιή παιδιά 5-11 ετών.

Η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA, σε συνεργασία με τη Pfizer που ανέλαβε την παραγωγή και την εμπορική διάθεση, ανέφεραν ότι θα υποβάλλουν αίτημα στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες και στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε φέτος μια τρίτη δόση του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών καθώς και για παιδιά 5-11 ετών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.