Σοκ – για να χρησιμοποιήσω και εγώ, την πλέον χρησιμοποιημένη λέξη από τα κάθε είδους sites, προκειμένου να προσελκύσουν το πρόσκαιρο ενδιαφέρον του αναγνώστη τους. Σοκ λοιπόν, αλλά για πραγματικό λόγο. Σύμφωνα με τον ηγέτη των αυτονομιστών του Ντονμπάς Ντενίς Πουσίλιν, ο γνωστός μας κύριος Ιβάν Σαββίδης βοηθάει όπως μπορεί τον αγώνα των αυτονομιστών, και για τον λόγο αυτόν, δώρισε στους «αγωνιστές» είκοσι αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού της κατηγορίας cross-country καθώς και 14 ηλεκτρογεννήτριες για να καλυφθούν οι ανάγκες των ρωσόφωνων αυτονομιστών της περιοχής.

Η δωρεά του Σαββίδη έγινε, κατά τον Πουσίλιν, εκ μέρους της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας, και πρέπει να σημειώσω ότι σε βίντεο που είδα, και απεικονίζει το παλικάρι αυτό, μπροστά από τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού, στις πόρτες του οδηγού και του συνοδηγού, υπάρχει το σήμα της Ομοσπονδίας (ένας ομόκεντρος σταυρός) και δίπλα οι λέξεις «Ελληνες Ρώσοι». Ετσι ώστε όταν τα αυτοκίνητα μεταφέρουν τους αυτονομιστές του Πουσίλιν εδώ κι εκεί, στη μαρτυρική χώρα, να αντιλαμβάνονται όσοι τα βλέπουν ότι και οι Ελληνες της Ρωσίας βοηθούν τα παλικάρια!

Σαββίδης δεν υπάρχει στο βίντεο, προφανώς γιατί όπως οι μεγάλοι ευεργέτες αισθάνεται μία μετριοφροσύνη όταν κάνει τέτοιου είδους… ευεργεσίες. Ή μπορεί, πάλι, να μην ήθελε να εμφανιστεί με αμφίεση ανάλογη της περίστασης, όπως λ.χ. ο Πουσίλιν – στρατιωτικό παντελόνι, άρβυλα και σκούρο καφέ πουλόβερ.

Μία περίεργη σύμπτωση

Το ενδιαφέρον από τις δηλώσεις αυτού του λεβεντόπαιδου, ο οποίος εμφανίζεται χαμογελαστός να παραδίδει στους αντάρτες του τα αυτοκίνητα, είναι πως μάθαμε και το πλήρες όνομα του κυρίου Ιβάν. Δεν είναι μόνο Σαββίδης, είναι και… Ιγνατίεβιτς – προφανώς αυτό το δεύτερο το χρησιμοποιεί στο Ροστόφ και τις γύρω περιοχές.

Ομως, εδώ υπάρχει τώρα, ένα άλλο θέμα, το οποίο, χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς, του είδους «σοκ», «σεισμός», «δέος» και τα συναφή, παραθέτω:

* στο ποιος θα χρησιμοποιήσει αυτά τα cross-country αυτοκίνητα του «μεγάλου δωρητή».

Το θέτω όσο πιο χαλαρά γίνεται, διότι στο Ντονμπάς πλην των παλικαριών αυτού του λεβέντη του Πουσίλιν, κάνουν «πιάτσα» και οι Τσετσένοι του πολέμαρχου και πολεμοχαρή Καντίροφ, και από εκεί, όλοι μαζί, έχουν εκστρατεύσει κατά της Μαριούπολης. Δεν χρειάζεται υποθέτω να αναφέρω ότι στη Μαριούπολη διαβιούν περίπου 150.000 Ελληνες, περί των οποίων ο «μέγας ευεργέτης» Σαββίδης, δεν έχω ακούσει να κάνει κάτι πραγματικά θεαματικό. Ούτε βοήθεια στο σπίτι, ούτε τρόφιμα, ούτε κάποιου είδους παρέμβαση στον φίλο Πούτιν, για να μπορέσουν οι άμαχοι να διαφύγουν από την κατεστραμμένη πόλη.

Το εκπληκτικό στη «δωρεά» του Σαββίδη προς τους αυτονομιστές του Ντονμπάς αφορά το εξής γεγονός: είναι πανομοιότυπη με εκείνη που έκανε ο πολέμαρχος των Τσετσένων Καντίροφ προς το αυτονομιστικό κίνημα του οποίου ηγείται ο Πουσίλιν. Μόνο στους αριθμούς αλλάζει σε σχέση με αυτή του Σαββίδη: ο Καντίροφ τους δώρισε 50 αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού UAZ, και άγνωστο αριθμό γεννητριών.

Η σύμπτωση παραείναι σύμπτωση για να θεωρηθεί τυχαία. Προφανώς ο Πουσίλιν ζήτησε αυτοκίνητα, για να μεταφέρει τους αυτονομιστές οπλιστές του, και είπε να συνδράμει ο φίλος κύριος Ιβάν…

Τσιγγουνιές στον «αγώνα»

Τα αυτοκίνητα που δώρισε ο «μέγας ευεργέτης» Ιβάν στους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς (οι οποίοι έχουν ενοχοποιηθεί για βαριές επιθέσεις εις βάρος άλλων εθνοτήτων της περιοχής, και όχι μόνο τώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και από πριν) είναι όπως προανέφερα μάρκας UAZ. Παρότι καινούργιας κατασκευής αυτά που δώρισε ο άρχοντας Σαββίδης, τα UAZ μετρούν πίσω τους πάνω από 50 χρόνια ζωής. Κατασκευάστηκαν για λογαριασμό του στρατού της μεγάλης Σοβιετίας, και μπορεί να μην τα πιάνει το μάτι σου, αλλά είναι ιδανικά για κίνηση εκτός δρόμου, καθώς διαθέτουν κίνηση στους 4 τροχούς και επιπλέον είναι τετρακύλινδρα, και πολύ ανθεκτικά. Μπορούν να μεταφέρουν έως 11 άτομα και κοστίζουν μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ ανάλογα με τον εξοπλισμό τους. Που σημαίνει ότι ο «ευεργέτης» δεν ξοδεύτηκε και πολύ. Μέσες-άκρες γύρω στις 300.000 ευρώ ξόδεψε για τις «ανάγκες του αγώνα»…

Βρείτε τη διαφορά

Ποιου αγώνα; Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου, αναφέρεται ότι τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν «για την παροχή ιατρικής βοήθειας, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Μαριούπολης, γειτονικών χωριών και αγροκτημάτων».

Αλλά ο Πουσίλιν σε δικές του δηλώσεις αναφέρει ότι «Ολοι όσοι παίρνουν στα σοβαρά τα γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας βοηθούν το Ντονμπάς. Μια τέτοια υποστήριξη μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί άνευ προηγουμένου. Σήμερα λάβαμε βοήθεια από τους Ελληνες της Ρωσίας. Πρόκειται για 20 οχήματα εκτός δρόμου και 14 γεννήτριες». Και πρόσθεσε ότι τα οχήματα στάλθηκαν ήδη στις μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, οι δε γεννήτριες μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης για χρήση στην παροχή βοήθειας στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των απελευθερωμένων εδαφών της Δημοκρατίας.

«Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στην Ομοσπονδιακή Εθνική-Πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας και τον αρχηγό της Ιβάν Σαββίδη Ιγνατίεβιτς για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους», τόνισε συγκεκριμένα.

Εχουμε μια διαφορά (μία μόνο;!) σε όσα αναφέρει ο ηγέτης του Ντονμπάς, με όσα αναφέρει η Ομοσπονδία στην ιστοσελίδα της, δεν νομίζετε; Για να δούμε τι θα απαντήσει σχετικά το σύστημα Σαββίδη…

Και μια ακόμη μεγαλύτερη αναφορικά με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: γιατί να δοθούν στους αυτονομιστές του Ντονμπάς τα αυτοκίνητα, αφού δόθηκαν υποτίθεται για τη βοήθεια των Ελλήνων της περιοχής; Δεν υπάρχουν σύλλογοι Ελλήνων στη Μαριούπολη, να παραλάβουν αυτοκίνητα και την όποια βοήθεια υποτίθεται ότι τους έστειλε ο Σαββίδης; Υπάρχουν. Και δεν έχουν πρόεδρο τον Πουσίλιν…

Περιμένοντας την έρευνα

Ευκαιρίας δοθείσης είπα να ασχοληθώ με εκείνη την έρευνα που διεξάγεται και στην Ελλάδα αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών και άλλων φίλων του προέδρου Πούτιν. Περιέργως συνάντησα χθες ένα τείχος. Μου αναφέρθηκε ότι «δεν έχουν κάτι επί του παρόντος» αναφορικά με το ερώτημα που έθεσα, αλλά μου πρόσθεσαν ότι «ο έλεγχος συνεχίζεται, και προφανώς θα ενημερωθείτε αν υπάρξουν κάποια στοιχεία».

Να ενημερωθούμε, δεν λέω, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα, σε σχέση με τον «ευεργέτη»: την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται αναφανδόν υπέρ της Ουκρανίας και όλη η Δύση γνωρίζει πως είμαστε στην πρώτη γραμμή της βοήθειας προς τη χώρα, υπάρχει ένας ελληνικής καταγωγής wannabe ολιγάρχης, ο οποίος στέλνει βοήθεια στους ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Μήπως, λέω, μήπως θα έπρεπε να επιταχυνθεί η έρευνα που τον αφορά; Ηρεμα ρωτάω…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ