Μεγάλο μέρος της λεγόμενης Γενιάς Ζ (Generation Z) προτιμά να εργάζεται πλέον μακριά από το γραφείο, με πολλούς τέτοιους εργαζόμενους να εμφανίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο πιο ανεξάρτητοι εργασιακά από όσο παλαιότερες γενεές. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της πανδημίας που άλλαξε πολλά στο εργασιακό περιβάλλον προωθώντας περισσότερο την απομακρυσμένη εργασία, με αποτέλεσμα πολλοί από όσους ξεκινούν τώρα τον εργασιακό τους βίο να μαθαίνουν σε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο εργασίας.

Η τηλεργασία αποτέλεσε βασική πρακτική τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά στην κορυφή των διαδοχικών κυμάτων και μεταλλάξεων της πανδημίας με αποτέλεσμα να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα ειδικά για τους λεγόμενους εξειδικευμένους υπαλλήλους γραφείου, οι οποίοι δεν κάνουν χειρωνακτική εργασία αλλά ασχολούνται με την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών σε πολύ ευρύ φάσμα οικονομικής δραστηριότητας.

Το τελευταίο διάστημα πάντως έχει αρχίσει να κερδίζει περισσότερο έδαφος και το λεγόμενο μοντέλο υβριδικής εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από ηλικία απασχολούνται από απόσταση αλλά πάνε και στα γραφεία κάποια ή κάποιες ημέρες την εβδομάδα, όπως δείχνει έρευνα της Future Forum που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Η Γενιά Ζ, όσοι γεννήθηκαν περίπου από το 1997 και μετά σύμφωνα με τη διεθνή αυτή κατηγοριοποίηση, μπορεί να δει τις εργασιακές της συνήθειές της να διαμορφώνονται με διαρκή τρόπο, σχολιάζει σε αφιέρωμά της η «Wall Street Journal». Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα στην τάση αυτή να θέλουν πολλοί νέοι να απασχολούνται μακριά από το γραφείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ερευνητές τους οποίους επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζουν ότι οι νέοι εργαζόμενοι μπορεί να βλάψουν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή στο μέλλον απέχοντας από την παρουσία στο γραφείο και χάνοντας παραδοσιακές εμπειρίες που οι προηγούμενες γενιές θεωρούσαν δεδομένες: μάθηση από μεγαλύτερους συναδέλφους, συναναστροφή με πιο υψηλόβαθμα στελέχη, προσαρμογή στους ρυθμούς μιας εργάσιμης ημέρας γραφείου, εμπειρία του να εργάζεται κανείς πρόσωπο με πρόσωπο με άλλους.

Παγκόσμια μελέτη

Η Future Forum, κοινοπραξία των εταιρειών Slack, Boston Consulting Group, MillerKnoll και MLT με στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες να αναμορφώσουν τον χώρο εργασίας με βάση τα νέα δεδομένα, δημοσίευσε πρόσφατα τα τελευταία ευρήματα από την παγκόσμια μελέτη Pulse, η οποία δείχνει ότι το υβριδικό μοντέλο έχει γίνει το κυρίαρχο μοντέλο εργασίας για εξειδικευμένους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση αναφέρει το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται με υβριδικό καθεστώς απασχόλησης – και από το γραφείο και από το σπίτι – έχει αυξηθεί στο 58% από 46% τον Μάιο του 2021. Αυτό συμβαίνει καθώς το ποσοστό των εργαζομένων που λένε ότι οι ομάδες τους εργάζονται αποκλειστικά είτε από το σπίτι είτε από το γραφείο έχει μειωθεί σημαντικά.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) των ερωτηθέντων λένε τώρα ότι το περιβάλλον εργασίας που προτιμούν είναι το υβριδικό, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποδεχτούν οι επικεφαλής τους την ευελιξία αυτή διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη εργασιακή εμπειρία για όλα τα μέλη του εργατικού τους δυναμικού, όπως αναφέρεται. Το Future Forum Pulse δημοσιεύεται κάθε τρίμηνο και βασίζεται σε έρευνα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.

Τα δεδομένα από το Pulse δείχνουν ότι παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις της πανδημίας, οι εργαζόμενοι αυτοί ανησυχούν λιγότερο για την ύπαρξη εμποδίων στην υβριδική εργασία. Επίσης αυξανόμενο ποσοστό (41%) επικεντρώνεται εκ νέου σε έναν πιο διαφοροποιημένο, μακροπρόθεσμο στόχο: πώς να αποτραπεί πιθανή ανάπτυξη ανισοτήτων μεταξύ εργαζομένων εξ αποστάσεως και εργαζομένων που πάνε στο γραφείο, αναφέρεται ακόμη.