Τουλάχιστον 836.000 Ουκρανοί αναγκάστηκαν να αφήσουν την χώρα τους αναζητώντας πιο ασφαλής προορισμούς μετά το ρωσικό σφυροκόπημα.

Στην πλειοψηφία τους οι Ουκρανοί πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, ενώ μέχρι στιγμής η Πολωνία φαίνεται να φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος τους, αγγίζοντας τις 400.000.

Στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι η ουρά επεκτείνονταν για μίλια, ενώ στη Ρουμανία οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να περιμένουν για τουλάχιστον 20 ώρες.

Το ταξίδι μήκους 37 μιλίων από την πόλη της Οδησσού της Ουκρανίας μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία χρειάστηκε μερικούς πρόσφυγες 24 ώρες για να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Σημειώνεται ωστόσο όπως αναφέρει ο επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι και που επιβεβαιώνουν μαρτυρίες προσφύγων από την Ουκρανία στο in, πολλοί Ουκρανοί αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγια σε πιο ασφαλείς περιοχές εντός της χώρας.

Όσοι έχουν συγγενείς σε άλλα μέρη της Ευρώπης προσπαθούν να φτάσουν σε άλλους προορισμούς σε όλη την ΕΕ και πέρα από αυτήν.

Οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Κουβαλούν τα υπάρχοντά τους σε σακίδια, πλαστικές σακούλες και βαλίτσες, τα παιδιά κρατούν αγκαλιά με παιχνίδια και μερικά έχουν κατοικίδια κάτω από την αγκαλιά τους.

Οι αναφορές από τις συνοριακές διελεύσεις αναφέρουν ιστορίες για θερμές υποδοχές, καθώς οι άνθρωποι φτάνουν συχνά εξουθενωμένοι, κάποιοι ενθουσιασμένοι που είναι ασφαλείς και ξαναβρίσκονται με συγγενείς, άλλοι στεναχωρημένοι για όσα έχουν αφήσει πίσω τους.

Πόσοι έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του in 1.841 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα, από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα τους, πολλοί από τους οποίους ήρθαν καθώς έχουν συγγενείς στη χώρα μας.

Υπολογίζεται άλλωστε πως οι Ουκρανοί με άδεια διαμονής σε ισχύ στην Ελλάδα ανέρχονταν τον Ιανουάριο του 2022 σε 21.390.

«Η Ευρώπη θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μία οδηγία που θεσπίστηκε προ εικοσαετίας αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ για μία ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών», έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Περιγράφοντας τη διαδικασία εξήγησε: «Φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μία έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο, τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας, πολλοί από αυτούς που θα έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική, ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο το οποίο μπορεί να παραταθεί διότι η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο».