Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δοκιμάζεται από την πανδημία του κοροναϊού.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πλέον η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών καθώς εκτός από την μειωμένη ανταπόκριση τους, η έξαρση του κοροναϊού σε συνεδυασμό με την κλιμακωμένη πίεση στο σύστημα Υγείας, την καθιστά απαραίτητη.

Την ίδια ώρα όπως τονίζουν και οι ειδικοί, οι κενές κλίνες ΜΕΘ – Covid στη Βόρεια Ελλάδα είναι ελάχιστες, ενώ η πίεση έχει αρχίσει να διαφαίνεται και στα νοσοκομεία της Αττικής.

Το πιο ανησυχητικό απ΄όλα είναι το γεγονός πως όλο και περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να μπουν σε ΜΕΘ, ενώ όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ γίνεται και επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια.

Πληθαίνουν οι ασθενείς που περιμένουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ πάντως η κατάσταση είναι τραγική στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ούτε κενή κλίνη ΜΕΘ στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ στην Αττική υπάρχουν μόνο 14 κενές κλίνες και συγκεκριμένα έξι στον Ευαγγελισμό, τρεις στο Αττικό και πέντε στο ΚΑΤ.

«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί ημέρες. Συνεχής είναι και η επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια.Έχουμε νέους σε ηλικία πια ασθενείς να περιμένουν διασωληνωμένοι επί ημέρες εκτός ΜΕΘ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ σε αρκετά νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Αττική. Συγκεκριμένα στην ΑΤΤΙΚΗ υπάρχουν τέσσερις ασθενείς που περιμένουν να διασωληνωθούν στο Γεννηματάς και τέσσερις στο Θριάσιο.

Τις ανεπαρκείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών με Covid στα ελληνικά νοσοκομεία καταγγέλλει και η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Όπως αναφέρει «τα ράντζα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία μετά από κάθε εφημερία, δεκάδες ασθενείς παραμένουν ώρες μετά το κλείσιμο της γενικής εφημερίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών γιατί και τα ράντζα εξαντλούνται, η επίσκεψη των γιατρών ξεκινάει το πρωί και τελειώνει το βράδυ, σε πολλά νοσοκομεία (Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) εφημερεύει μόνο ένας γιατρός για 50, 100 ακόμα και για 120 ασθενείς, το λιγοστό εξουθενωμένο προσωπικό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια του».

Επτά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Λάρισας

Τα όρια του έχει ξεπεράσει και το Δημόσιο σύστημα υγείας στη Λάρισα λόγω της δραματικής αύξησης των νοσηλευόμενων ατόμων που νοσούν από κοροναιό.

Η κατάσταση μοιάζει εφιαλτική. Αυτή την ώρα 7 συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες καθώς σε όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων νοσηλεύονται ήδη βαριά νοσούντες. 5 από αυτούς έχουν διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλοι 2 στο Γενικό Νοσοκομείο. Επίσης στις δύο Παθολογικές κλινικές του ΓΝ Λάρισας προστέθηκαν ράντζα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φτάνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Με δεδομένο πως πάνω από 250 κλίνες σε ιδιωτικές δομές της περιοχής έχουν παραχωρηθεί για τη νοσηλεία περιστατικών covid και non covid, με την πληρότητα να αγγίζει το 100% και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι η αύξηση των πολιτών που έκλεισαν ραντεβού για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Π.Ε. Λάρισας αγγίζει το 53%.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο Βόλο

Δύσκολη συνεχίζει να είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο του Βόλου εξαιτίας της σφοδρότητας με την οποία πλήττει την περιοχή, το 4ο κύμα κοροναϊού.

Τις τελευταίες ώρες, έγιναν 16 νέες εισαγωγές, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη μάχη που έδιναν για τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, 12 ασθενείς μάχονται διασωληνωμένοι. Εξ αυτών, οι 8 νοσηλεύονται σε κλίνες της ΜΕΘ covid, ενώ 4 εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν επαρκούν τα κρεβάτια για να καλύψουν τα αυξημένα περιστατικά.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή, στο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονται με κοροναϊό 105 ασθενείς.

Στο 100% η πληρότητα στη ΜΕΘ Καλαμάτας

Σήμερα ακόμη μια διασωλήνωση – γυναίκας 72 ετών- έγινε χθες στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Συνολικά νοσηλεύονται 6 ασθενείς διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, με την πληρότητα να έχει φτάσει στο 100%.

Την ίδια στιγμή, στην κλινική covid του Νοσηλευτικού ιδρύματος, παραμένουν για νοσηλεία 37 ασθενείς, καθώς χθες έγιναν 5 νέες εισαγωγές ενώ δόθηκαν και 7 εξιτήρια.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 87 νέα κρούσματα στον νομό Μεσσηνίας.

Γεμάτες και οι παιδικές Μονάδες Λοιμώξεων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Την αποκάλυψη ότι η Μονάδα Παιδιατρικών Λοιμώξεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, είναι γεμάτη έκανε χθες ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Διευθυντή Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις των ειδικών ότι ο κοροναϊός, εντοπίζεται σε μεγάλο πλέον ποσοστό σε παιδιά και εφήβους.

Ειδικότερα, ο Εμμανουήλ Ροηλίδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Real Fm 107,1, είπε ότι τα παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ όπως προαναφέραμε αποκάλυψε ε ότι είναι ήδη γεμάτη με περιστατικά covid η Μονάδα Παιδιατρικών Λοιμώξεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, η οποία όπως ανέφερε, διαθέτει 9 κλίνες.

Πρόκειται, όπως εξήγησε ο ίδιος, για κοινή μονάδα νοσηλείας στην οποία παρέχεται οξυγόνο.

Επίσης, χτες ήταν γεμάτα τα 4 κρεβάτια για παιδιά στο «Παπαγεωργίου» και οι δύο από τις τέσσερις κλίνες που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Eνα στα τέσσερα κρούσματα βρίσκονται στην Αττική

Στοιχεία για την πανδημία στη χώρα και για την πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας έδωσαν χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σύμφωνα με αυτά τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου ένα στα τέσσερα κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Π.Ε. Λάρισας. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων παρατηρείται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες, όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου. Σχετικά με τους δείκτες που αφορούν στην κατάσταση στα νοσοκομεία, τόνισε ότι σήμερα 3.633 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στο ΕΣΥ και είναι αναμενόμενο η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Τέλος, επισήμανε ότι η πληρότητα κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια έχει φθάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Τμήματα Covid σε 124 νοσοκομεία

Σχεδόν και στα 124 νοσοκομεία λειτουργούν τμήματα Covid μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, κάτι που σημαίνει αυξημένη δουλειά για τους γιατρούς, πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Έφερε ως παράδειγμα ένα επαρχιακό νοσοκομείο με 30 κρεβάτια που τώρα χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή 70 ή και παραπάνω ασθενείς covid, κάτι που είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι περισσότερα τα κρούσματα αλλά είναι πολύ βαρύτερα, χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μια ημέρα.

Πάνω από 500 κρεβάτια έχει δώσει ο ιδιωτικός τομέας

Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ,  η κ. Γκάγκα, είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Για το επόμενο δίμηνο είπε το σύστημα χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς. Τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.

Ξεκινά τη Δευτέρα η επιστράτευση γιατρών

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε χθες μιλώντας στον Alpha ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη γιατρών, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες στο ΕΣΥ από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» δήλωσε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.