Το στήσιμο του PC των ονείρων σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν επιλέξεις να το «χτίσεις» ο ίδιος κομμάτι-κομμάτι, είτε από την αρχή, είτε κάνοντας αναβάθμιση σε ένα ήδη υπάρχον σύστημα, θα χρειαστεί να δώσεις τη δέουσα προσοχή σε κάθε σου βήμα, κάθε σου επιλογή. Εμείς θα σου προσφέρουμε τέσσερις συμβουλές τις οποίες καλό θα ήταν να λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν σου κατά τη δημιουργία του desktop σου, τέσσερα βήματα που αν ακολουθήσεις, το καινούριο σου PC θα… πετάει!

Ξεκίνα με τη motherboard

Η motherboard αποτελεί τη βάση κάθε συστήματος -και όχι άδικα. Εκεί «πατά» άλλωστε κάθε υποσύστημα που θα επιλέξεις στη συνέχεια, από τον επεξεργαστή και τη RAM μέχρι τους δίσκους και την κάρτα γραφικών. Μην την «ξεπετάξεις» λοιπόν διαλέγοντας ό,τι φθηνότερο μπορεί να υποστηρίξει τον επεξεργαστή που έχεις κατά νου. Αντ’ αυτού κατάληξε αρχικά στο socket που σ’ ενδιαφέρει και στη συνέχεια δες τι επιλογές συνδεσιμότητας προσφέρει, εξωτερικά (όπως USB 3.1 ή 3.2 και Type-C, Wi-Fi) αλλά και εσωτερικά (PCIe 4.0, Μ.2). Βεβαιώσου ακόμα ότι καλύπτεσαι από τη μέγιστη ποσότητα RAM που υποστηρίζει για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας motherboard. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείς να αξιολογήσεις -ο ρόλος που θα παίξουν στην επιλογή σου είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων. Αν φερ’ ειπείν είσαι λάτρης του καλού ήχου, τότε καλό θα ήταν η κάρτα που θα διαλέξεις να υποστηρίζει και τους ανάλογους codecs. Ο RGB φωτισμός είναι πάντα «nice to have», ιδίως αν σκοπεύεις να επενδύσεις στο look του κουτιού σου ενώ ορισμένα μοντέλα έρχονται και με LED ενδείξεις που σε ενημερώνουν σε περίπτωση πιθανής βλάβης. Τέλος, αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με το overclocking προτίμησε motherboards σχεδιασμένες ειδικά γι’ αυτό.

Επίλεξε ταχύτητα σε δίσκο και μνήμη

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον δίσκο και τη RAM σου, η ταχύτητα θα πρέπει να είναι το πρώτο σου μέλημα. Ξεκινώντας με τον πρώτο, αρχικά εξασφάλισε πως το μοντέλο που θα επιλέξεις είναι το σωστό με βάση τις προδιαγραφές της motherboard σου. Εξοικειώσου με τύπους όπως οι M.2, NVMe και SATA SSD και δες τι μπορεί να «σηκώσει» το σύστημά σου. TL;DR: «Κυνήγησε» τους PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD καθώς είναι ό,τι ταχύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Από χωρητικότητα τώρα, τα 500 GB θα πρέπει να είναι η βάση σου, αν και θα σου προτείναμε να ανέβεις στο 1 TB για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο, εφ’ όσον το budget σου στο επιτρέπει. Για έξτρα χώρο, επίλεξε και έναν HDD.

.

Όσον αφορά στη μνήμη τώρα, πριν την αγορά σου θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις δύο πράγματα: πόση χρειάζεσαι και τι τύπο υποστηρίζει το σύστημά σου. Στην πρώτη ερώτηση ξεκίνα με 16 GB για σχετικά all-around χρήση και ανέβα στα 32 GB για high-end gaming και απαιτητικές εφαρμογές. Για να απαντήσεις στη δεύτερη, θα χρειαστεί να γνωρίζεις τις «αντοχές» της μητρικής σου. Θα πρέπει να υποστηρίζει DDR4 και ιδανικά να έχει τέσσερα slots (η RAM τοποθετείται πάντα σε ζεύγη ώστε να εκμεταλλεύεται το dual channel) με επαρκή απόσταση από την ψύκτρα του επεξεργαστή. Αναφορικά με την ταχύτητά της, επένδυσε στο ταχύτερο μοντέλο που μπορεί να αντέξει η motherboard σου (όσο πιο υψηλή η συχνότητα, τόσο καλύτερες οι επιδόσεις της RAM).

Δώσε έμφαση στην ψύξη

Η ικανοποιητική θερμοκρασία στο εσωτερικό του συστήματός σου αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου αυτό να αποδίδει άψογα σε βάθος χρόνου. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι η ροή του αέρα γίνεται απρόσκοπτα και αποτελεσματικά. Μη μείνεις στους ανεμιστήρες με τους οποίους έρχεται το κουτί: δες τις προδιαγραφές του και εγκατάστησε έξτρα ανεμιστήρες διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ της εμπρός και της πίσω πλευράς (ουσιαστικά οι ποσότητες του αέρα που μπαίνει και εκείνου που βγαίνει θα πρέπει να είναι οι ίδιες). Προτίμησε τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια έτσι ώστε εκείνα που δε χρειάζεσαι να μην πιάνουν αχρείαστο χώρο.

.

Χρησιμοποίησε υψηλής ποιότητας θερμοαγώγιμη πάστα με πολλή προσοχή στον επεξεργαστή σου. Η ψύκτρα που τον πλαισιώνει στη συσκευασία του (για τους boxed επεξεργαστές) θα πρέπει να είναι αρκετή, όμως σε κάθε περίπτωση μπορείς να την αναβαθμίσεις με μια καλύτερη. Αν βέβαια το overclocking δε σε αφήνει αδιάφορο, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε σύστημα υδρόψυξης που θα σου εξασφαλίσει καλύτερη ψύξη, μεγαλύτερη ασφάλεια και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου σε σχέση με τις συμβατικές ψύκτρες -αυξάνοντας ωστόσο το κόστος. Ο RGB φωτισμός είναι καθαρά προαιρετικός και θέμα αισθητικής.

Εξασφάλισε κορυφαία γραφικά

Η τελευταία μας συμβουλή αφορά κυρίως όσους αρέσκονται να παίζουν στο PC τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Η σημασία της κάρτας γραφικών εδώ είναι τεράστια αφού είναι εκείνη που θα καθορίσει μεγάλο μέρος της εμπειρίας gameplay τους. Αν το online gaming είναι το thing σου, τότε θα ξέρεις ότι το frame rate παίζει τεράστιο ρόλο: μία ξαφνική πτώση στα fps αρκεί για να κάνει φτερά η νίκη, οπότε θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ανά πάσα στιγμή η κάρτα σου θα είναι εκεί για να σε υποστηρίξει. Επίσης, ενδεχομένως εν καιρώ να αναβαθμίσεις την οθόνη σου με μία μεγαλύτερης ανάλυσης ή υψηλότερου frame rate -δε θες η κάρτα σου να σε περιορίσει ως προς το τι θα βλέπεις.

.

Αν είσαι gamer λοιπόν, θα πας για τουλάχιστον 6 GB μνήμης -8 GB αν σε ενδιαφέρει σαν κόνσεπτ το 4K. Έλεγξε τα TFLOPS/GFLOPS που μπορεί να πιάσει η κάρτα σου αφού αποτελούν ίσως τον καλύτερο τρόπο για να προσεγγίσεις την απόδοσή της. Εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, το overclocking στην κάρτα έχει μάλλον περιορισμένα οφέλη οπότε μην περιμένεις να δεις μεγάλες διαφορές εν τοιαύτη περιπτώσει. Δώσε βάση στις δυνατότητες του τροφοδοτικού σου: πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορεί να αντέξει την κάρτα που έχεις επιλέξει και διαθέτει τα απαραίτητα βύσματα για τη σύνδεσή της. Από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά εστίασε στο memory bandwidth -όσο πιο ψηλό, τόσο πιο καλά.