Τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κρατικών λειτουργών αλλά και ιδιωτικών υπαλλήλων άνοιξε στις ΗΠΑ η απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να χορηγήσει πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε πολίτες άνω των 16 ετών.

Η αναμενόμενη απόφαση έδωσε το πράσινο φως σε κράτος και ιδιωτικές εταιρείες να προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για εργαζομένους, χωρίς να διστάζουν για νομικές προσφυγές.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Τζέι Όστιν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, θα στείλει κατευθυντήριες γραμμές προς όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και θα ζητά των εμβολιασμό τους. Συνολικά, το μέτρο αφορά περίπου 1,4 εκατομμύρια στρατιωτικούς.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εκπαιδευτικούς στη Νέα Υόρκη

Υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό όλων των σχολείων ετοιμάζεται να επιβάλλει και η Νέας Υόρκη. Ήδη, οι δάσκαλοι, όπως και άλλοι εργαζόμενοι της πόλης, υποχρεούνται είτε σε εμβόλιο είτε σε εβδομαδιαίο έλεγχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο θα πρέπει 148.000 εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εμβολιαστούν έστω και με μία δόση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι επιπτώσεις όσων δεν εμβολιαστούν, ενώ θεωρείται ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής εργασίας.

Ανάλογες απαιτήσεις θα υπάρξουν και στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη η United Airlines έχει ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοί της θα πρέπει να επιδείξουν απόδειξη εμβολιασμού, εντός πέντε εβδομάδων από την ημέρα της έγκρισης, ήτοι σήμερα, ενώ παρόμοιες προϋποθέσεις εισήγαγε και η Πολιτεία του Όρεγκον για όλους τους εργαζομένους της.