Μάχη με τις φλόγες έδωσαν για ακόμα μία μέρα η Πυροσβεστική και οι κάτοικοι της Εύβοιας. Μετά τον πύρινο εφιάλτη που έζησαν οι βόρειες περιοχές του νησιού, η πύρινη λαίλαπα «μεταφέρθηκε» στα νότια.

Συγκεκριμένα, ξέσπασε φωτιά τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/8) ανάμεσα στο Μετόχι και τον Αετό Καρύστου. Αμέσως σήμανε συναγερμός καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν μέσω του 112 οι οικισμοί Κοκκίνη, Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ιατρών καθώς και το Μαρμάρι. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Κοκκίνη και προξένησε ζημιές σε σπίτια.

Οριοθετημένο αλλά όχι υπό έλεγχο το μέτωπο

Αυτήν την ώρα, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι η φωτιά έχει οριοθετηθεί αλλά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις και παραμένουν σε συναγερμό καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι κατά διαστήματα 7-8 μποφόρ. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Ιατρών, απειλώντας κάποια σπίτια.

Λόγω της φωτιάς η Τροχαία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων – Καρύστου από τη διασταύρωση Στουπαίων έως τη διασταύρωση Μαρμαρίου. Ο Δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας στο evima.gr ανέφερε: «Το μέτωπο της αναζωπύρωσης στο Φυγιά, έχει περιοριστεί. Ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια. Κάηκε μόνο ένα αυτοκίνητο στην περιοχή των Γιατρών. Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί στην περιοχή».

Σε ετοιμότητα και το υπουργείο Ναυτιλίας

Στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και ο Ερυθρός Σταυρός. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι από αέρος επιχειρούσαν εννιά ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος και δύο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού.

Τέλος, το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού και δύο επιβατηγά πλοία στην περιοχή Μαρμάρι Ευβοίας, για παροχή συνδρομής εάν χρειαστεί.

Εμπρησμό «έδειξε» ο Γιάννης Οικονόμου

Σε εμπρησμό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, να εννοηθεί ότι οφείλεται η φωτιά στην Κάρυστο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πως μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα»

Συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου σχετικά με τις φωτιές και την ενίσχυση των πυρόπληκτων ανέφερε: «Η μάχη κατά των πυρκαγιών συνεχίζεται όπου παρατηρείται μέτωπο. Οριοθετήθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά στην Κάρυστο. Πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα. Οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πως μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα. Και δίνεται μάχη και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στα Βίλια».