Ελαφρώς καλύτερη φαίνεται να εμφανίζεται η εικόνα των νέων μολύνσεων στην Αττική, δεδομένου ότι πριν μερικούς μήνες, το Λεκανοπέδιο συγκέντρωσε σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα.

Σήμερα, Παρασκευή, στην Αττική ανακοινώθηκαν 768 από τα 3.625 νέα κρούσματα στη χώρα.

Τα περισσότερα από αυτά σταθερά εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 111  κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 80 κρούσματα

Δυτική Αττική: 25 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 109 κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 213 κρούσματα

Νήσων: 40 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 88 κρούσματα

Πειραιώς: 102 κρούσματα

Ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι στα ύψη είναι το ιικό φορτίο στην Αττική με βάση τις αναλύσεις στα λύματα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί παραπάνω με την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη, τόνισε ότι παρά τη μείωση των κατοίκων λόγω καλοκαιριού, το ιικό φορτίο στην Αττική δεν έχει μειωθεί. «Το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και θα αυξηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα λύματα είναι το αποτύπωμα της καθημερινότητάς μας κι αυτό το εργαλείο θα αξιοποιηθεί για να διαμορφωθεί πολιτική υγείας και μέσα από αυτή την προσέγγιση.

«Είναι σημαντική η κατάκτηση της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για να προβλέπουμε την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης και συμπλήρωσε ότι υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ είναι προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Αττικής, ο σχηματισμός ενός Δικτύου στην Αττική, προκειμένου να επεκταθεί η παρακολούθηση των λυμάτων και για άλλες νόσους, όπως η ηπατίτιδα ή η μικροβιακή αντοχή.