Τεράστια αναζωπύρωση υπάρχει αυτή την ώρα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία με την πυρκαγιά στην Αττική να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Ακούγονται εκρήξεις, ενώ οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο απομακρύνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία και όποιον άλλο βρίσκεται στο σημείο. Μέσα στον οικισμό βρίσκονται οι φλόγες. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τα βενζινάδικα που υπάρχουν στην περιοχή.

Δείτε τις δραματικές εικόνες που κατέγραψε η ΕΡΤ

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
04:04

Πού αλλού υπάρχουν αναζωπυρώσεις

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

«Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο κ. Γιασημάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι προηγήθηκε

Στις 09:10 το πρωί υπήρξε αναζωπύρωση στις Αφίδνες, με τις φλόγες να δυναμώνουν και πάλι και τη μάχη να δίνεται, για να περιοριστεί και αυτή η εστία.

Η φωτιά στη βόρεια Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα, που σηκώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με τη φορά των ανέμων, οι ρίψεις θα στοχεύσουν στη διάσπαση του μετώπου, το οποίο είναι τεράστιο.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Συγκλονίζουν, δε, οι εικόνες από εκρήξεις σε μάντρα αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι άνεμοι που άρχισαν να πνέουν στον οικισμό της ανατολικής Αττικής δημιουργούν συνεχείς αναζωπυρώσεις με την Πυροσβεστική να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες στην περιοχή. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και η ορατότητα πολύ κακή.

Τι γίνεται με τους τραυματίες από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ όπου νοσηλεύονται 4 πυροσβέστες από τις πυρκαγιές της Αττικής. Οι δύο είναι διασωληνωμένοι, σε σοβαρή κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι άλλοι δύο με ήπια εγκαύματα στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής- Εγκαυμάτων.

Ο υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή και τους θεράποντες ιατρούς για την πορεία υγείας των εγκαυματιών και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχουμε διακομίσει με το ΕΚΑΒ 9 περιστατικά σε Νοσοκομεία της Αθήνας: 5 εγκαυματίες, 1 τραυματία και 3 συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης από τη Βόρεια Εύβοια έχουμε διακομίσει 11 περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας θα μεταφερθούν από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, μάλλον, στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Επίσης από χθες στις 03:30 τα ξημερώματα, ξεκινήσαμε την εκκένωση του γηροκομείου «Νέα Θάλπη» στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, 47 συμπολιτών μας που είναι κατάκοιτοι και μεταφέρονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην «Παμμακάριστο» και στο «Ελπίς».

Ήρθα σήμερα εδώ, με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους Διευθυντές στο ΚΑΤ, για να δω τους εγκαυματίες εθελοντές πυροσβέστες μας, να ενημερωθώ για την πορεία της υγείας τους και στη συνέχεια να ενημερώσω τον πρωθυπουργό».