Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε, σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου, με τους βραβευθέντες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στον  διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2021 (Telders International Law Moot Court Competition).

Η ομάδα των φοιτητών κατέκτησε την 1η θέση και τιμήθηκε με το βραβείο Max Huber.

Την ομάδα αποτελούσαν  οι φοιτητές του τρίτου και τέταρτου έτους Διονυσία Βανικιώτη, Ευάγγελος-Ιωάννης Αράπης και Μιχαήλ Μόσχος.

Στην Εικονική Δίκη 2021 συμμετείχαν 30 ομάδες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας.

Κατά τη συνάντηση με τους φοιτητές, ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν ήθελα να σας συγχαρώ. Για εμάς έχουν δύο πράγματα τεράστια σημασία. Το πρώτο είναι από πού προέρχεται η ομάδα σας, ότι προέρχεται από τη Θράκη, από το Δημοκρίτειο. Eχω αποφοιτήσει από το Καποδιστριακό, αλλά για εμάς είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Και το δεύτερο, βέβαια, είναι ότι έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο. Γιατί το διεθνές δίκαιο είναι πάντα ο πυλώνας για εμάς, διαχρονικά ως χώρα και επί όλων των κυβερνήσεών της.

Άρα το γεγονός ότι διακριθήκατε σε έναν διαγωνισμό για αυτό που για εμάς αποτελεί πυλώνα πολιτικής, έχει εξαιρετική σημασία.

Υπάρχει και ένα τρίτο που οφείλω να σας πω,  ότι ανακάλυψα, όταν είδα το φάκελο της βράβευσής σας, πως μεταξύ των τριών κριτών είναι ο Alain Pellet, ο οποίος είναι ένας νομικός τον οποίο γνωρίζω καλά. Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν και είναι εξαιρετικός. Επειδή τον ξέρω καλά, είμαι απολύτως βέβαιος,  επειδή η κρίση του είναι πάντα αυστηρότατη, ότι αξίζετε πάρα πολύ.

Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Σας συγχαίρω εκ μέρους και του Πρωθυπουργού, του κύριου Μητσοτάκη, αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών και νομίζω συνολικά της χώρας μας για κάτι που για εμάς είναι μία εξαιρετική τιμή.

Εύχομαι και εις ανώτερα και αν το επιθυμείτε, εύχομαι να βοηθήσετε τη χώρα υπηρετώντας κάποια στιγμή και σε αυτό το Υπουργείο, είτε στην Ειδική Νομική Υπηρεσία αυτού του Υπουργείου,  η οποία είναι η ραχοκοκαλιά της χώρας σε όλες τις προσπάθειες αυτών των χρόνων να αποδείξει τα δίκαιά της, είτε για τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας είτε για τα ευρύτερα δικαιώματά μας.

Σας εκφράζω και   πάλι τα θερμότατά μου συγχαρητήρια».

Απαντώντας επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση φοιτητή για το τι θα συμβούλευε όποιον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτόν  τον τομέα, δήλωσε:

«Αυτό που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Κρατερός Ιωάννου έχει γράψει ένα βιβλίο, μαζί με την κυρία Στρατή, το οποίο για εμένα είναι το βιβλίο το οποίο διαβάζω συνεχώς, το «Δίκαιο της Θάλασσας».

Η χώρα έχει τεράστια ενδιαφέροντα όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι μόνο καθόσον αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως ξέρετε, καταφέραμε και κάναμε δυο συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Με την Αλβανία είμαστε πολύ κοντά στο να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό.

Με την Τουρκία δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι δεν το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο,  διότι η Τουρκία αρνείται την UNCLOS κατ’ αρχήν. Και λέω πάντα ότι το να μπορείς να συζητήσεις με κάποιον, είναι σαν να προσπαθείς να λύσεις μια άσκηση Γεωμετρίας και εσύ να χρησιμοποιείς Ευκλείδεια Γεωμετρία όπου υπάρχουν παράλληλοι και ο άλλος να χρησιμοποιηθεί μια άλλη Γεωμετρία για παράδειγμα, στην οποία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.  Με αυτό τον τρόπο προσέγγισης δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί άσκηση από κοινού.

Όμως, η UNCLOS καθίσταται πλέον ο κοινός τόπος παγκοσμίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν την έχουν προσυπογράψει, αλλά παρά ταύτα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν εδώ και λίγες εβδομάδες ευθέως τοποθετήθηκε υπέρ της και μάλιστα προς τη χώρα του υπέρ της υπογραφής της.

Και υπάρχει μια πολύ μεγάλη σειρά χωρών πέραν της Μεσογείου, (Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Βιετνάμ) για τις οποίες η UNCLOS έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Όπως έχει μεγάλη σημασία, πέραν της περιοχής μας, ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στο εμπορικό ναυτικό. Η ελευθερία των θαλασσών έχει μια τεράστια σημασία για όλη την ανθρωπότητα. Αλλά για μια σχετικά μικρή χώρα το να είναι παγκοσμίως η πρώτη ναυτική δύναμη είναι ένα τεράστιο αβαντάζ που της δίνει έναν βαρύνοντα λόγο στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας.

Άρα, θα έλεγα ότι και το Υπουργείο χρειάζεται τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα ο οποίος αναπτύχθηκε ραγδαία μετά την δεκαετία του ’80. Και μετά τη δεκαετία του ’90 μάλιστα για εμάς κατέστη και το κύριο θέμα και πολιτικής μας και θέμα της ΕΝΥ».

Σχετικά με το πόσο επηρεάζει η εξωτερική πολιτική την εσωτερική πολιτική, ο  Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερώτηση φοιτητή:

«Ευχαριστώ που με ρωτάτε. Στην Ελλάδα ιστορικά εθνικοί  διχασμοί δημιουργήθηκαν εξαιτίας θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Όμως σε αυτή τη συγκυρία οφείλω να πω ότι συνολικά η ελληνική κοινωνία αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος έδειξε μία τεράστια ωριμότητα απέναντι στην κρίση.

Έχει καταφέρει η ελληνική κοινωνία να ξεφύγει από τα διχαστικά πλαίσια αντιμετώπισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και να έχει μία περίπου ενιαία κατανόηση για τις παραμέτρους και το συμφέρον της πατρίδας μας. Και αυτό νομίζω είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση που οφείλει και πρέπει να διατηρηθεί.

Δίνει δε πολύ μεγάλες δυνατότητες σε όποιον εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, είτε είναι ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, είτε εγώ ως Υπουργός Εξωτερικών, όταν ο συνομιλητής σου ξέρει ότι στην πραγματικότητα εκφράζεις το σύνολο του πολιτικού συστήματος της πατρίδας σου και όχι ένα συγκεκριμένο κόμμα.

Νομίζω ότι σε αυτό η χώρα έχει καταφέρει κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Και σας λέω, κατ’ αντίθεση με το παρελθόν όταν «καταφέρναμε» πάντοτε να διχαστούμε.

Αυτή η αίθουσα στην οποία βρισκόμαστε λέγεται αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου». Ξέρετε τι συνέβη επί Ελευθερίου Βενιζέλου, του μεγαλοφυέστερου Έλληνα πολιτικού, του οποίου παρά ταύτα οι επιλογές του αμφισβητήθηκαν και η χώρα διχάστηκε».

Τέλος, σχετικά με το αν θα έχουν μεγάλη σημασία τα ζητήματα ενέργειας στο μέλλον, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Έχουν ήδη. Δηλαδή η μεταφορά ενέργειας, οι αγωγοί, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι κάτι το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ τα πράγματα. Ίσως σε βαθμό κυρίαρχο πια.

Αλλά στο μέλλον αυτό θα καταστεί ακόμα σημαντικότερο διότι, πρώτον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία και στις θαλάσσιες ζώνες.

Ο «Economist» έχει ένα αφιέρωμα στις επιπλέουσες εξέδρες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο σας συνιστώ να το διαβάσετε.

Και επίσης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενέργειας του πλανήτη, θα είναι είτε η ενέργεια που με κάποιο τρόπο δημιουργείται από το υδρογόνο είτε η ηλιακή ενέργεια που θα προέρχεται από χώρες μεγάλης ηλιοφάνειας, δηλαδή από τις χώρες νότια από εμάς.

Εμείς έχουμε μία εξαιρετικά στρατηγική θέση μεταφοράς ενέργειας. Άρα, λοιπόν, η ενέργεια θα παραμείνει και θα καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι η ενέργεια που θα καταναλώνει το ανθρώπινο γένος θα αυξάνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός και όσο αυξάνονται και οι ανάγκες.

Και από την άλλη πλευρά, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία είναι κυρίαρχη, θα μας οδηγήσει πάρα πολύ σύντομα στις ανανεώσιμες πηγές και στην ανάγκη μεταφοράς ενέργειας  από εκεί που μπορεί να παραχθεί με χαμηλότερο κόστος, για να υπηρετήσει την ανάπτυξη της Ευρώπης και του πλανήτη».

Η συνάντηση με την ομάδα φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην αίθουσα συνεδριάσεων «Καποδίστριας» και στο Γραφείο Υπουργού.