Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τον πίνακα του Κλοντ Μονέ, «Γέφυρα Βατερλό», που εκλάπη το 2012 από το μουσείο του Ρότερνταμ.

Και ενώ ως τον περασμένο Ιούνιο η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι έχει καταστραφεί από τη μητέρα ενός εκ των Ρουμάνων δραστών που το άρπαξαν μεταξύ άλλων έργων, τώρα, με αφορμή την αποκάλυψη των δύο έργων του Πικάσο και του Μοντριάν που είχε αρπάξει ο 49χρονος από την Εθνική Πινακοθήκη, οι ελπίδες αναπτερώνονται.

Ελπίδες ξύπνησαν στο μουσείο Kunsthal στο Ρότερνταμ

Η βυθισμένη στις γαλάζιες ανταύγειες της ομίχλης γέφυρα στον καμβά του Μονέ, ίσως να κρύβεται τα τελευταία χρόνια μέσα σε μια από τις κατασκευές που δημιουργούσε ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής και στις οποίες κρατούσε και τα έργα που είχε κλέψει από την Εθνική Πινακοθήκη.

Μάλιστα, είναι πιθανόν ο πίνακας του Μονέ να βρίσκεται στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Ολλανδό ντετέκτιβ τέχνης Άρθρουρ Μπραντ. Εκπρόσωπος του μουσείου Kunsthal δήλωσε την εφημερίδα De Telegraaf ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που πυροδότησε η σύλληψη του 49χρονου στην Αθήνα και ελπίζουν ότι τόσο το έργο του Μονέ, όσο και αυτό του Πικάσο που φέρεται να έχει πουλήσει ο 49χρονος, μπορεί να έρθουν ξανά στο φως.

Πώς έγινε η κλοπή του Μονέ

Η κλοπή στο Άμστερνταμ έγινε τον Οκτώβρη του 2012. Συμμορία επτά Ρουμάνων έκλεψαν επτά έργα από το μουσείο στο Ρότερνταμ και τα μετέφεραν στη Ρουμανία, όπου, όπως ισχυρίζεται ο Ολλανδός ερευνητής, μετέβη ο 49χρονος και αγόρασε τον έναν Πικάσο και τον Μονέ.

Ο ντετέκτιβ εκτιμά ότι τον Πικάσο τον πούλησε ο 49χρονος στη Γερμανία, αλλά όχι τον Μονέ, προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να ψάξουν πίσω από τη γυψοσανίδα στο σπίτι του θείου του 49χρονου, στην ντουλάπα της μητέρας του αλλά και… στον τάφο του θείου του, κρυψώνες που χρησιμοποιούσε ο ελαιοχρωματιστής για να κρατάει τα έργα.

Mια κάρτα sim με πιθανές απαντήσεις

Όλες οι υποψίες και οι ελπίδες έχουν προκληθεί από τη μαρτυρία που φέρεται να έδωσε η «Μπιάνκα», η Ολλανδή πρώην σύντροφος του 49χρονου, που της είχε εξομολογηθεί τα πάντα.

Μάλιστα, στην τελευταία του ανάρτηση για την υπόθεση, ο Άρθρουρ Μπραντ δείχνει και φωτογραφία από την κάρτα sim του κινητού τηλεφώνου του φερόμενου δράστη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει επικοινωνήσει με τον Έλληνα δικηγόρο της «Μπιάνκα» και συλλέγει κάθε δυνατό στοιχείο που θα μπορούσε να διαλευκάνει την υπόθεση και να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων όπως αν έδρασε όντως μόνος ο 49χρονος και αν πούλησε ή κατέστρεψε τελικά το σχέδιο του Μονκλάβο.