Thanks for the memories που λένε και οι Αμερικάνοι θα πρέπει να πούμε στα δύο χρυσά παιδιά του ελληνικού τένις για τα κατορθώματά τους στο εφετινό Ρολάν Γκαρός που ολοκληρώνεται σήμερα.

Δύο περήφανα Ελληνόπουλα που έκλεψαν καρδιές στο Παρίσι, Ελλήνων και ξένων, κερδίζοντας απλόχερα το χειροκρότημα. Ο συνδυασμός (για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τένις) να φτάσουν παράλληλα τόσο ψηλά ουσιαστικά θα αποτελεί σταθμό για το μέλλον.

Και μάλιστα πλέον και με τη βούλα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ως νέος Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (στον ρόλο του Ρικ) θα μπορεί να αγκαλιάσει τη Μαρία Σάκκαρη ως νέα Ινγκριντ Μπέργκμαν (στον ρόλο της Ισλα) και να της πει την κλασική ατάκα της (βραβευμένης με Οσκαρ) ταινίας «Καζαμπλάνκα» που ξεστομίζει ο Μπόγκαρτ λέγοντας: «Θα έχουμε πάντα το Παρίσι».

Ναι, αυτό δεν μπορεί να το πάρει κανείς από δύο παιδιά που πριν από έξι χρόνια έπαιζαν είτε στο τουρνουά των juniors είτε πάλευαν να μπουν μέσω των προκριματικών στον πρώτο γύρο ενός γκραν σλαμ και φέτος έκλεψαν – παρέα – την παράσταση στο διάσημο παριζιάνικο τουρνουά.

Είχαν δείξει και οι δύο εδώ και αρκετό καιρό ότι πλέον βρίσκονται σε άλλο επίπεδο, η άνοδός τους είναι συνεχόμενη και – το σημαντικότερο – έχει διάρκεια. Η συνεχής βελτίωση, μέσω της σκληρής δουλειάς στην προπόνηση, για να διορθώσουν και τις τελευταίες ατέλειες, βγαίνει ξεκάθαρα στα κορτ και είναι το μεγάλο τους όπλο.

Ομως πέρα από το αγωνιστικό τους μεγαλείο, είναι μεγάλοι και ως άνθρωποι και αυτό είναι το κυριότερο. Εχοντας πάρει την καλύτερη αγωγή από τους γονείς τους (επίσης… κολλημένοι με το τένις και με ανάλογο παρελθόν στα κορτ) το βγάζουν στην καθημερινή τους συμπεριφορά και δεν είναι τυχαίο ότι λατρεύονται και από τους ξένους – είναι από τις πιο ωραίες ιστορίες όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ξένα ΜΜΕ.

Δύο ωραίοι Ελληνες που έκλεψαν τις εντυπώσεις στο Παρίσι και λογικά θα το κάνουν συχνότερα στο άμεσο μέλλον και σε άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο (Γουίμπλεντον), ακόμα και σε άλλες ηπείρους (Αυστραλία και ΗΠΑ).

Εδώ κοντεύουν να κάνουν το τένις εθνικό άθλημα και έβλεπες όλες αυτές τις μέρες, ακόμα και σε καταστήματα εστίασης, παραμονές Εuro, οι τηλεοράσεις να δείχνουν τένις, τον Στέφανο και τη Μαρία!

Είναι δικό τους κατόρθωμα και επίσης έχουν καταφέρει κάτι που δύσκολα βλέπεις στα ατομικά αθλήματα και περισσότερο το συναντάς με ποδοσφαιριστές ή μπασκετμπολίστες: Το να δημιουργούν πρότυπα στη νεολαία και να αποτελούν τα ινδάλματα νέων παιδιών και ενδεχομένως να μπαίνουν και ως αφίσες στα δωμάτια των νεαρών θαυμαστών τους.

Η ευκαιρία της Σάκκαρη

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι νιώθουν (και μαζί νομίζουμε και η ίδια η Μαρία) ότι έχασε μια τεράστια ευκαιρία ακόμα και να κατακτήσει το Ρολάν Γκαρός μετά τον δραματικό ημιτελικό με την Τσέχα Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα όπου ηττήθηκε στις λεπτομέρειες με 2-1 (7-5, 4-6, 9-7) δείχνει το πόσο ψηλά έχει βάλει η ίδια η Σάκκαρη (όπως και ο Τσιτσιπάς) τον πήχη.

Ναι, η Μαρία έχασε μια σπάνια ευκαιρία, δεδομένου του τρόπου που έπαιζε στο τουρνουά, ίσως το καλύτερο τένις της καριέρας της, ιδιαίτερα στην αποκαθήλωση της περσινής πρωταθλήτριας, την Πολωνέζας Ιγκα Σφιόντεκ, η οποία είχε να χάσει σετ στο Ρολάν Γκαρός από το 2019 (είχε 22 νικηφόρα συνεχόμενα σετ).

«Με εξέπληξε που έπαιξε τόσο πολύ στο forehand μου. Εκανα, όμως, κάποια λάθη στην αρχή και πήρε το μάθημα από αυτό. Εκανε, πάντως, καλή δουλειά. Μπράβο της, γιατί με έκανε να νιώθω άσχημα. Αυτό κάνουν οι παίκτες μεταξύ τους. Και το έκανε καλύτερα σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά η Πολωνέζα για τη Μαρία, ενώ ακόμα και ο ιδιόρρυθμος Ντανίλ Μεντβέντεφ μετά τον αποκλεισμό του από τον έλληνα τενίστα μίλησε εξίσου κολακευτικά για τον Στέφανο.

Η Μαρία Σάκκαρη εάν έπαιζε κόντρα στην Κρεϊτσίκοβα το τένις που έπαιξε με τη Μέρτενς αλλά κυρίως με τη Σφιόντεκ θα ήταν σχεδόν σίγουρα στον τελικό. Θα μπορούσε να είναι και τώρα, αλλά κάποια λάθη της και η έξυπνη αντίδραση της Τσέχας σε κομβικά σημεία δεν της επέτρεψαν να ολοκληρώσει το όνειρό της, να διεκδικήσει σήμερα για πρώτη φορά στην καριέρα της ένα γκραν σλαμ.

Ομως είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον ανήκει στον Στέφανο και τη Μαρία και αναμένεται λαμπρό.