Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech φαίνεται πως λειτουργούν ελαφρώς καλύτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, υποστηρίζουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Ο Morteza Mahmoudi, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ακτινολογίας μελετά εδώ και χρόνια το πώς και το γιατί η νανοϊατρική μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ασθενείς ανάλογα με το φύλο και πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να αφορά και τα εμβόλια.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτές τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και να τις αναφέρουμε στην επιστημονική κοινότητα και στον κόσμο, καθώς μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα βοηθητικές στην ανάπτυξη στρατηγικών όσο προετοιμαζόμαστε για μελλοντικές απειλές», αναφέρει ο ειδικός.

Ο γιατρός  σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications αναδεικνύει τέσσερις μεγάλα ζητήματα στην έρευνα του ρόλου των φύλων όσον αφορά στην απόδοση της νανοϊατρικής.

«Η ανάλυση 41 ολοκληρωμένων κλινικών δοκιμών μελέτης των θεραπευτικών προϊόντων νανοϊατρικής αποκάλυψαν ότι 21 μελέτες είχαν στρωματοποιηθεί σύμφωνα με το φύλο, επειδή εξέταζαν παθολογίες που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες. Από τις υπόλοιπες 20 μελέτες που περιελάμβαναν 851 άνδρες και 430 γυναίκες, καμία δεν παρείχε αποτελέσματα ή κατευθύνσεις στρωματοποιημένες σύμφωνα με το φύλο», περιγράφει ο ειδικός σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Advanced Drug Delivery Reviews.

Τα εμβόλια λειτουργούν διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρά τα μειονεκτήματά τους στις θεραπείες για τον καρκίνο, τα νανοσωματίδια έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή προστασίας έναντι του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν, όμως, και εδώ ενδείξεις ότι τα εμβόλια λειτουργούν διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

Οι διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μικρές αλλά υπολογίσιμες. Στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ήταν κατά 95,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη των περιστατικών COVID-19 στους άνδρες, αλλά 93,1% στις γυναίκες. Για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 96.4% και 93.7%.