Στο πλαίσιο κυρίως του ενδιαφέροντος για καθοριστική ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα στις παρασκηνιακές διεργασίες για το Κυπριακό εντάσσονται τόσο η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κύπρου Αντονι Μπλίνκεν και Νίκο Χριστουδουλίδη όσο και η επιστολή την οποία απέστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «ΝΕΑ» διπλωματική πηγή στη Λευκωσία, εξηγώντας ότι παράλληλα με την επιβεβαίωση από αμερικανικής πλευράς της πολύ καλής πορείας των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στη Λευκωσία – την οποία υπενθυμίζεται ότι είχε καταγράψει αναλυτικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ενημερωτικό του έγγραφο προ ημερών, η κυβέρνηση Μπάιντεν κινείται ενεργά στο Κυπριακό, προσπαθώντας να συνδράμει την επανέναρξη ενός διαλόγου ο οποίος, αν και δεν τερματίστηκε, δεν καταγράφει πρόοδο, εν μέσω μάλιστα πληροφοριών για νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, στην επιστολή του στον Νίκο Αναστασιάδη ο κ. Μπάιντεν επαναλαμβάνει την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο αλλά και την αποφασιστικότητά τους να ενθαρρύνουν την εποικοδομητική συμμετοχή της Τουρκίας στον επόμενο γύρο των συνομιλιών.

Ενήμερη και η Ευρώπη

Η διάρκειας περίπου μισής ώρας συνομιλία Μπλίνκεν – Χριστοδουλίδη, όπως και η επιστολή Μπάιντεν, συνέχισε η ίδια πηγή, είναι οι πρώτες από μια σειρά νέων επαφών από αμερικανικής πλευράς, για την οποία είναι ενήμερη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με το Βερολίνο ιδιαίτερα να προσβλέπει σε βελτίωση του κλίματος έναντι της Τουρκίας μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η προσπάθεια, εξήγησε, είναι να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος έτσι που να διαφανεί εάν υπάρχουν περιθώρια συγκλήσεων οι οποίες να οδηγήσουν σε πρακτικά βήματα, όπως κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τα Εξι Σημεία

Σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα, η ίδια πηγή ανέφερε πως σίγουρα δεν μιλάμε για απλά ΜΟΕ αλλά για κινήσεις σε ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές άμεσα και πως, προς αυτή την κατεύθυνση, προωθείται και η προσπάθεια για συζήτηση των Εξι Σημείων του εγγράφου Γκουτέρες ανά δυάδες, με την πρώτη να περιλαμβάνει το εξαιρετικά σημαντικό για την τουρκική πλευρά ζήτημα της Κυριαρχίας. Ενδεικτική της σημασίας την οποία ο Λευκός Οίκος δίδει σε αυτή τη νέα προσπάθεια είναι και η άμεση εμπλοκή σε αυτήν της υφυπουργού αρμόδιας για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είναι εξαίρετη γνώστης του Κυπριακού με εμπειρία στις διαβουλεύσεις για το πρόβλημα και η οποία έχει εγκαινιάσει απευθείας παρασκηνιακές επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη. Κανένας δεν μπορεί βεβαίως να προεξοφλήσει ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν κάπου, πόσω δε μάλλον το πού θα οδηγήσουν, εάν ευοδωθούν. Ωστόσο, η ίδια πηγή κατέληξε λέγοντας πως, παρά τη δύσκολη συγκυρία, όλοι έχουν να κερδίσουν από κάποια πρόοδο, έστω και εάν αυτή είναι περιορισμένη αρχικά, και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει κανείς να αντιλαμβάνεται την ανάμειξη των ΗΠΑ, στο υψηλότερο μάλιστα δυνατό επίπεδο.