Την ανάγκη ώστε κυβερνήσεις και ιδιωτικός τομέας να αναλάβουν δράση με στοχευμένες πολιτικές στήριξης για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από όλους από την πανδημία επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Citibank Europe Σεσίλια Ρόναν. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» με αφορμή τη συμμετοχή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Σεσίλια Ρόναν προειδοποιεί ότι οι γυναίκες φέρουν πολύ ψηλότερο βάρος απωλειών θέσεων εργασίας λόγω του COVID-19 και αναφέρεται στα νέα μοντέλα εργασίας που χρησιμοποιούν πλέον όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οπως λέει, στη Citi εφαρμόζεται ήδη υβριδικό μοντέλο εργασίας με απασχόληση τόσο από το γραφείο όσο και από το σπίτι, αλλά και χορηγούνται αμειβόμενες γονικές άδειες για άνδρες και γυναίκες.

Πόσο σημαντική είναι η στοχευμένη υποστήριξη για τις γυναίκες στην οικονομία σε αυτό το στάδιο;

Δεδομένου του επιπέδου οικονομικών απωλειών που έχουν υποστεί οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτές και όλες τις γυναίκες με στοχευμένες πολιτικές στήριξης. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές και στρατηγικές για την ισότητα των φύλων και να βοηθήσει στην προώθηση της αλλαγής των κοινωνικών κανόνων που οδηγεί επίσης την κατανομή των ευθυνών μεταξύ γυναικών και ανδρών σε μια καλύτερη ισορροπία.

Στη Citi ανακοινώσαμε πρόσφατα το μοντέλο εργασίας Future of Work, όπου οι υπάλληλοι θα δουλεύουν στο γραφείο, από μακριά ή με υβριδικό μοντέλο. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων θα εργάζεται με το υβριδικό μοντέλο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ γραφείου και μακριά από αυτό – η πρόσθετη αυτή ευελιξία ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό.

Η πολιτική αμειβόμενης γονικής άδειας της Citi, η οποία επεκτάθηκε παγκοσμίως το 2020, ισχύει για κάθε είδος οικογένειας και περιλαμβάνει τη χορήγηση ελάχιστης γονικής άδειας παντού όπου λειτουργούμε. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν αυτή την άδεια, ώστε το βάρος να μην πέφτει αποκλειστικά στις γυναίκες. Εάν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πάρουν τέτοια άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά, τότε θα αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος στις γυναίκες όσον αφορά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και θα μειωθεί το χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων.

Είναι ο αντίκτυπος αυτής της πανδημικής ύφεσης στις θέσεις εργασίας των γυναικών δυσανάλογος σε σύγκριση με προηγούμενες οικονομικές κρίσεις;

Θα μπορούσαμε δυνητικά να δούμε τα κέρδη μιας ολόκληρης γενιάς να χάνονται στην οικονομία και στην απασχόληση. Αυτό θα σήμαινε πραγματική απώλεια για το ΑΕΠ και για τις γυναίκες ως άτομα που συνεισφέρουν στην παγκόσμια ανάπτυξη και στην εξέλιξη του εργατικού δυναμικού.

Αν και η επίπτωση της πανδημίας είναι παγκόσμια, τα δεδομένα δείχνουν μια άνιση κατανομή στις απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες φέρουν το βάρος των απολύσεων με πολύ υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις. Γενικά, οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 75% ή περισσότερες από τις θέσεις εργασίας στην προσωπική φροντίδα, την υγειονομική περίθαλψη και τα γραφεία και περίπου 70% στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ερευνα της Citi πέρυσι έδειξε ότι συνολικά 44 εκατομμύρια εργαζόμενοι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν απολύσεις λόγω της πανδημίας. Από αυτά, τα 31 εκατομμύρια είναι πιθανό να είναι γυναίκες σε σύγκριση με 13 εκατομμύρια άνδρες. Εκτός από την απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας, οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να χρειαστεί εκείνες να φροντίσουν ασθενείς, παιδιά και ηλικιωμένους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να μην μπορούν να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό.