Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίξουν στους δημοφιλείς προορισμούς, ωστόσο μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες οι κρατήσεις που έχουν μπει στα συστήματα των ξενοδοχείων, με τους παράγοντες του χώρου να εκτιμούν πως και αυτή τη χρονιά ο τουρισμός θα δουλέψει περισσότερο με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Και αυτό γιατί οι επισκέπτες κρατούν στάση αναμονής, μέχρι να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία και να ισχύσουν όσο γίνεται λιγότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τόσο στις χώρες προέλευσης, όσο και στους τελικούς προορισμούς.

Οι προβλέψεις λένε πως για την τουριστική αγορά, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στο σκέλος του εμβολιασμού, η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει επί της ουσίας από τον Ιούλιο και μετά.

«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019 (33 εκατ. επισκέπτες και 18,2 δισ. ευρώ έσοδα), που εκτιμούσαμε λίγους μήνες πριν, είναι μάλλον ένας πολύ φιλόδοξος στόχος» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος.

«Οι προσδοκίες και φυσικά τα πλάνα μας για τα έσοδα του 2021 θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και είναι αυτονόητο πως θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εικόνα καθαρή, θα έχουμε στα τέλη του Ιουλίου».

Όλα αυτά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «και εφέτος θα είναι μια χρονιά έντονης αβεβαιότητας» και πως οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα είναι όχι απλά «last minute», αλλά «last second».

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας, θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος είτε να έχει περάσει αρνητικό τεστ ή να έχει αναρρώσει από κορωνοϊό.

Θα υπάρχουν επίσης δειγματοληπτικά και στοχευμένα τεστ στα σύνορα.

Εύσημα από FT για Ελλάδα

Τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης εκθειάζουν οι Financial Times για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τις τελευταίες ημέρες μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κάτοικοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόνη προϋπόθεση η προσκόμιση αρνητικού τεστ κορωνοϊού ή ο πλήρης εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις.

Συγχρόνως οι Financial Times κάνουν ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα η εμβολιαστική προτεραιοποίηση όσων εργάζονται στον τουριστικό κλάδο.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στο δημοσίευμα και στην εκστρατεία εμβολιασμού όλων των κατοίκων των μικρών νησιών, τα οποία προφανώς είναι εξαρτώμενα από τον τουρισμό. Επισημαίνεται μάλιστα ότι «οι εμβολιασμοί των νησιών έως 1.000 κατοίκων έχουν ολοκληρωθεί εντός Απριλίου, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια και για τα μεγαλύτερα νησιά».

Έτοιμη η Ελλάδα για το πράσινο πιστοποιητικό

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να διευκολύνει τα ταξίδια, δεν προβλέπεται άλλη χρήση του.

Ωστόσο, αφήνει χώρο στα κράτη να το χρησιμοποιήσουν στο εσωτερικό όπως θέλουν: π.χ. για να μπει κάποιος σε ένα εστιατόριο, σε θέατρα ακόμη και σε κομμωτήρια όπως στην περίπτωση της Δανίας.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Χωρίς πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν θα υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, ενώ για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν «καθολικό, προσβάσιμο, έγκαιρο και δωρεάν τεστ».

Συμβατό με εθνικές πρωτοβουλίες

Το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να διέπει και τις εθνικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες το πιστοποιητικό θα λειτουργεί παράλληλα. Τα πιστοποιητικά θα αφορούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – μέχρι στιγμής των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen). Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίζουν εάν θα αποδεχθούν άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τη χρήση εμβολίων αποδεκτών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη περιστατικών απάτης και πλαστογράφησης, ενώ θα ελέγχεται επίσης και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα βρίσκονται στα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κατάλογος των φορέων που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων («GDPR»).

Πηγή: ΟΤ