Στον «πάγο» μπαίνει για δεύτερη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο έχει «κλειδώσει» το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων, το οποίο θα συζητήσει σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών και προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και όχι με τις νέες τιμές ζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές αξίες.

Πάγωμα του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020 εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα, ενώ αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

  1. Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έτους 2021 θα γίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.
  2. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
  3. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, καθώς και η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3.500 περιοχές της χώρας θα προχωρήσει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Οι θεσμοί επιμένουν ιδιαίτερα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
  4. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.).
  5. Η νέα μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων του 2022. Το υπουργείο Οικονομικών, για να σβήσει τις «φωτιές» που θα ανάψει στους φορολογουμένους και κυρίως στους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο 300-400 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψει κυρίως από την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.000 περιοχές για να εξουδετερώσει τις επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν από τη μείωση των συντελεστών της κλίμακας υπολογισμού του φόρου.

Από τη στιγμή που ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες:

  • Περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο φόρο για τα ακίνητά τους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
  • Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον μισό ΕΝΦΙΑ που θα δείξει το εκκαθαριστικό ή θα απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο για τα ακίνητά τους. Τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε να απαλλαγούν πλήρως. Οι απαλλαγές αυτές θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι  πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
  • Περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και φέτος με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 631,38 εκατ. ευρώ.