Το εμβόλιο Covid-19 των Pfizer/BioNTech προσφέρει «υψηλά επίπεδα προστασίας» και κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κοροναϊού, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι δύο εταιρείες.

Τα επικαιροποιημένα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο mRNA απέτρεψε το 100% των συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των εθελοντών στη Νότιο Αφρική, όπου κυριαρχεί το στέλεχος  B1351, αν και το δείγμα της μελέτης στη χώρα ήταν σχετικά μικρό στα 800 άτομα.

Από το σύνολο των δεδομένων στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο προκύπτει αποτελεσματικότητα 91% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 95% που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Τα επικαιροποιημένα δεδομένα «προσφέρουν την πρώτη κλινική επιβεβαίωση ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι των στελεχών που κυκλοφορούν, ένας κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας και τον τερματισμό της πανδημίας στον παγκόσμιο πληθυσμό» δήλωσε ο Ούγκουρ Σάχιν, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικήες BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα, τα οποία καλύπτουν πάνω από 12.000 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πριν από τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη αδειοδότηση του σκευάσματος στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα το εμβόλιο είχε εγκριθεί από την FDA μόνο για επείγουσα χρήση.

Όπως αναφέρει το Reuters, το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου όπως αυτή ορίζεται από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και 93% στην πρόληψη σοβαρής νόσου σύμφωνα με τον ορισμό της FDA.

H αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού δεν βρέθηκε να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή το ιατρικό ιστορικό των εθελοντών, επισήμαναν οι δύο εταιρείες.

Σοβαρές παρενέργειες δεν καταγράφηκαν στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου μετά τον εμβολιασμό, πρόσθεσαν.

Η ανακοίνωση έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων διαφορετικής κλινικής μελέτης που έδειξε ότι το εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό για εφήβους 12-15 ετών, με τη Pfizer να δηλώνει αισιόδοξη ότι θα είναι έτοιμη να το διαθέσει σε μαθητές λυκείου πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.