«Φωτιές» με το… καλημέρα άναψε η πρόθεση της Εκκλησίας να αξιοποιήσει την περιουσία της. Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της προκήρυξης των διαγωνισμών από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), ήρθαν οι πρώτες έντονες αντιδράσεις στα σχέδια μακροχρόνιας παραχώρησης ή και πώλησης «ιερών ακινήτων» σε ιδιώτες επενδυτές. Την αρχή έκανε ο Δήμος Βάρης – Βούλας –  Βουλιαγμένης, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με την επιχειρούμενη μεταβίβαση των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων ευθύνης του, διαμηνύοντας πως θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να προστατέψει τον πράσινο χαρακτήρα της Βουλιαγμένης.

Υποστηρίζει πως το περιεχόμενο των προσκλήσεων που αφορούν συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα χαρακτηρίζεται από σειρά λαθών και ανακριβειών, ενώ ισχυρίζεται πως η Εκκλησία επιχειρεί μέσω της προκήρυξης να πετάξει το «μπαλάκι» στους επενδυτές να προχωρήσουν τις διαδικασίες πολεοδομικής τακτοποίησης των εκτάσεων αυτών, αφού, όπως λέει, η ίδια απέτυχε μετά από προσπάθειες χρόνων να τις ρυθμίσει. Καλεί δε εμμέσως τους εν δυνάμει επενδυτές να απέχουν, προειδοποιώντας τους πως θα μπλέξουν σε περιπέτειες ενώ κάνει έκκληση στην ηγεσία της Εκκλησίας να εγκαταλείψει έστω και την ύστατη στιγμή τις βλέψεις της. «Σήμερα ο Δήμος είναι πιο έτοιμος από ποτέ νομικά, να υπερασπιστεί τις ελεύθερες και πράσινες κοινόχρηστες εκτάσεις της πόλης, που προσδίδουν τη μοναδική φυσιογνωμία της περιοχής μας. Διαθέτει μία πλούσια νομική εργαλειοθήκη που προετοιμάζεται από το 2018, σε συνεργασία με ομάδα έγκριτων νομικών, με σειρά νομικών επιχειρημάτων, ιστορικά τεκμηριωμένων τα οποία συμπεριλαμβάνουν ακόμα και το γεγονός πως η Εκκλησία παρουσιάζει ως ιδιοκτησία της, περισσότερες εκτάσεις απ’ όσες νομικά προβλέπονται η μάλλον ότι η Εκκλησία έχει πάρει από τη Βουλιαγμένης περισσότερα απ’ ό,τι δικαιούται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κατέθεσε ήδη μήνυση έναντι των εταιρειών Hines και Henderson Park για το οικιστικό project που σχεδιάζουν στα πρώην οικόπεδα του κληροδοτήματος Κόνιαρη έκτασης 70 στρεμμάτων (πρώην ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Μπενάκη), προκειμένου να αποτρέψει την ένταξή του στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων (fast track). Ο Δήμος υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένο φάκελος δεν θα έπρεπε να τύχει καν προκαταρτικής αξιολόγησης από την εταιρεία Enterprise Greece καθώς στηρίζεται σε σειρά ψευδών πολεοδομικών χαρακτηριστικών των υπό αξιοποίηση οικοπέδων.

 

Τι σχολιάζει η Εκκλησία

Εκκλησιαστικοί κύκλοι μιλώντας στα «ΝΕΑ» εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις αντιδράσεις του Δήμου, υπονοώντας πως δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο και επαναλαμβάνουν τη βούλησή τους να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τονίζουν πως περιμένουν τις προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών, προκειμένου να καταλήξουν στην πιο συμφέρουσα λύση. Παράγοντες του real estate παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τονίζοντας πως υπάρχουν εκκλησιαστικά ακίνητα που θα μπορούσαν να εξετάσουν σοβαρά, ωστόσο διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις λόγω των χωροταξικών ζητημάτων που θα πρέπει να διευθετηθούν.