Το εμβόλιο Covid-19 της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson θα αρχίσει να παραδίδεται στην Ευρώπη στις 19 Απριλίου, δήλωσε την Δευτέρα η εταιρία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα θα παραλάβει τον Απρίλιο 1,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, το οποίο είναι το μόνο που απαιτεί μόνο μία δόση.

Στα μέσα Μαρτίου το εμβόλιο έγινε το τέταρτο που έλαβε το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μετά τις κλινικές δοκιμές που έδειξαν αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου.

Νεότερη μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έδειξε εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη και της ασυμπτωματικής νόσου, ένδειξη ότι ο εμβολιασμός μπορεί πράγματι να φρενάρει την πανδημία.

Για να αυξήσει την παραγωγή του και να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η Johnson & Johnson σύναψε αρκετές συμφωνίες τους τελευταίους μήνες με φαρμακευτικά εργαστήρια και υπεργολάβους στην Ευρώπη, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την παρασκευή του ή την συσκευασία του σε φιαλίδια: πρόκειται για τις Sanofi στη Γαλλία, την Catalent στην Ιταλία και την IDT Biologika στη Γερμανία.

Η δραστική ουσία θα παράγεται πάντως από τις εγκαταστάσεις της Johnson & Johnson στο Λάιντεν της Ολλανδίας.

Η J&J, η οποία έχει διαβεβαιώσει πως θα διαθέτει το εμβόλιο αφιλοκερδώς όσο διαρκεί η πανδημία, διαθέτει το εμβόλιο μέσω της ελβετικής θυγατρικής της Janssen,

Η ΕΕ, η οποία έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις από το αμερικανικό εργαστήριο (με επιλογή για 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις), αναμένεται να λάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο περίπου 55 εκατομμύρια δόσεις, δήλωσε η στα μέσα Μαρτίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.

Η φαρμακοβιομηχανία, από την πλευρά της, δεν έχει δημοσιοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεών της.

To εμβόλιο βασίζεται σε έναν ακίνδυνο αδενοϊό σχεδιασμένο να μεταφέρει στα κύτταρα τις οδηγίες για την παραγωγή της λεγόμενης πρωτεΐνης-ακίδας, την οποία χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η χαμηλή τιμή και η δυνατότητα αποθήκευσης σε απλό ψυγείο εκτιμάται ότι θα καταστήσουν το εμβόλιο της J&J σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.