Χρειάσθηκε να περάσουν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του για να δώσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Χθες, λίγο πριν μιλήσει με τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ, μίλησε με τους δημοσιογράφους για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο Μεταναστευτικό, στη στήριξη προς τους αδύναμους πολίτες, αλλά και για τη «συμμαχία δημοκρατιών» που ετοιμάζεται να συγκαλέσει απέναντι στην Κίνα.

«Γνωρίζω τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εδώ και πολύ καιρό. Πέρασα περισσότερο χρόνο μαζί του από οποιονδήποτε άλλον ξένο πολιτικό. Δεν έχει ούτε ένα δημοκρατικό κόκαλο μέσα του, αλλά είναι πολύ ευφυής. Μετά την εκλογή μου με πήρε να με συγχαρεί και μιλούσαμε επί δύο ώρες. Του ξεκαθάρισα ότι δεν αναζητούμε αντιπαράθεση αν και ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Θα επιμείνουμε όμως ώστε το Πεκίνο να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς. Θα αποκαταστήσω τις συμμαχίες μας. Και θα βρούμε τρόπους να καταστήσουμε την Κίνα υπόλογη για τις πράξεις της. Θα συγκαλέσω μια συμμαχία δημοκρατιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι το Πεκίνο θα ακολουθεί τους κανόνες είτε στη Νότια Θάλασσα της Κίνας είτε στην Ταϊβάν, είτε αλλού», είπε ο Μπάιντεν. Και πρόσθεσε: «Ενημέρωσα τον Σι ότι δεν θα σταματήσουμε να θέτουμε στα διεθνή φόρουμ το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Ουιγούροι, διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας». Και ο αμερικανός πρόεδρος κατέληξε όσον αφορά το θέμα αυτό: «Η Κίνα θέλει να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο, να γίνει η πιο πλούσια και πιο ισχυρή χώρα. Οσο εγώ βρίσκομαι στον Λευκό Οίκο δεν θα επιτρέψω να γίνει κάτι τέτοιο».

Ξανά υποψήφιος;

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο 78χρονος πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία σε 4 χρόνια, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο προκάτοχός σας ήδη είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, παρατήρησε δημοσιογράφος. «Ο προκάτοχός μου το χρειαζόταν», απάντησε αστειευόμενος ο Μπάιντεν, για να προσθέσει σαρκαστικά: «Θεέ μου, μου λείπει».

Μέχρι τότε όμως, είπε, έχουμε πολλή δουλειά. Και ανακοίνωσε ότι στοχεύει να έχουν χορηγηθεί 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι να συμπληρωθούν οι πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του, στα τέλη του επόμενου μήνα. «Ξέρω ότι είναι φιλόδοξο, διπλάσιο από τον αρχικό μας στόχο, αλλά καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν κάνει αυτό που κάνουμε εμείς», ανέφερε. Αρχικά, ο στόχος ήταν 100 εκατομμύρια δόσεις μέσα στις πρώτες 100 ημέρες, αυτό όμως επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε εκτενώς και με συναισθηματική φόρτιση στην οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των πολιτών. Παρατήρησε ότι οι άνεργοι μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, προειδοποίησε όμως ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει, γεγονός που δημιουργεί οικονομικά προβλήματα για εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες. «Ηδη έχουν μοιραστεί 100 εκατομμύρια επιταγές 1.400 δολαρίων σε πολίτες και ακολουθούν και οι υπόλοιπες. Το βασικό είναι να μην πέφτουν οι πολίτες το βράδυ στο κρεβάτι και να αγωνιούν κοιτάζοντας το ταβάνι για το εάν θα μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι, να ταΐσουν τα παιδιά τους ή να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».  Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο Μεταναστευτικό και στην πρόσφατη αύξηση της εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα, καθώς και στο ζήτημα της συνεργασίας των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο.