Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Παλαιστινιακής Αρχής για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο Κυπριακό, σε σχέση με τη σταθερότητα της περιοχής, εκφράζει ο Ριάντ αλ Μάλικι. Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στα «ΝΕΑ», τονίζει τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Παλαιστινίων και σημειώνει ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε oργανισμούς όπως το EastMed Gas Forum εάν επιλυθούν τα ζητήματα που έχει με Αθήνα και Λευκωσία.

Πώς θα επηρεάσουν το Παλαιστινιακό οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες;

Θεωρώ ότι θα επηρεάσουν αρνητικά παρά τους ισχυρισμούς. Οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν να αξιολογηθούν μέσω των δηλώσεων. Τα ζητήματα κρίνονται ανάλογα με τις πραγματικές εξελίξεις. Και παρά τους ισχυρισμούς ότι οι συμφωνίες αυτές θα συμβάλουν και στο Παλαιστινιακό, σημαντικότερες παραμένουν οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι πράξεις της κυβέρνησής του στα κατεχόμενα εδάφη, που αποδεικνύουν ότι στην ισραηλινή ατζέντα δεν προβλέπεται επιστροφή των Κατεχομένων. Εμείς έχουμε δηλώσει πως αυτή η εξομάλυνση των σχέσεων δεν μπορεί να βοηθήσει το Παλαιστινιακό αλλά θα το αποδυναμώσει.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στην ειρήνευση της Μέσης Ανατολής μετά την εκλογή Μπάιντεν;

Δεν θέλουμε να προτρέξουμε των καταστάσεων ούτε να βγάλουμε συμπεράσματα για τη νέα διοίκηση Μπάιντεν. Ακούσαμε τις προεκλογικές δηλώσεις, τόσο του Μπάιντεν όσο και της Χάρις, με τους δύο να αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για το Παλαιστινιακό, ότι θα ακυρώσουν όλες τις αποφάσεις του Τραμπ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και θα ξεκινήσουν συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών επί τη βάσει της λύσης δύο κρατών. Θέλουμε να τους δώσουμε όλο τον χρόνο για να κάνουν πράξεις τις δηλώσεις τους. Προτεραιότητες του Μπάιντεν είναι άλλες τώρα,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον παλαιστινιακό φάκελο. Κατανοούμε την κατάσταση που παρέλαβε. Ετσι βλέπουμε τις σχέσεις μας με την αμερικανική κυβέρνηση μέσα από δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η βελτίωση των αμερικανοπαλαιστινιακών σχέσεων και ο δεύτερος είναι η ενεργοποίηση της τετραμερούς διάσκεψης που οι ΗΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο για την επαναφορά των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών. Δεν θέλουμε συνομιλίες για τις συνομιλίες, αλλά διαπραγματεύσεις που θα έχουν αποτέλεσμα με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Και θα πρέπει η αμερικανική πλευρά να φροντίσει ώστε το Ισραήλ να πάψει μονομερείς ενέργειες όπως ο εποικισμός, η προσάρτηση των Κατεχομένων και τα μέτρα που λαμβάνει κατά των Παλαιστινίων.

Η Παλαιστίνη συμμετέχει στο EastMed Gas Forum. Θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Τουρκία;

Ολες οι πιθανότητες είναι υπαρκτές. Παρουσιάστηκαν χώρες που ζήτησαν να συμμετέχουν ως παρατηρητές, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Και έγινε αποδεκτό. Απορρίφθηκαν τα ΗΑΕ. Η Τουρκία δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα και όταν υποβάλει σύμφωνα με το καταστατικό θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση των μελών για τη συμμετοχή της. Κάθε χώρα – μέλος έχει δικαίωμα βέτο σε ό,τι αφορά κάποια νέα συμμετοχή και αν παρουσιαστεί αίτημα θα ακολουθηθεί η διαδικασία του καταστατικού.

Πώς βλέπετε τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο;

Η Τουρκία γεωγραφικά είναι τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου και μπορεί να διερωτάται γιατί έχει αποκλειστεί από ένα ενεργειακό φόρουμ της περιοχής. Η απάντηση πρέπει να δοθεί στη βάση των στόχων αυτού του φόρουμ. Οι στόχοι είναι πολιτικοί ή οικονομικοί; Εμείς σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε το θέμα, αν και η Τουρκία δεν έχει συζητήσει με εμάς για τη συμμετοχή της. Εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής επίλυσης των ζητημάτων Ελλάδας – Τουρκίας και Κύπρου. Αν αυτά επιλυθούν εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο φόρουμ, αν το ζητήσει. Διάβασα ότι αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για την εξομάλυνση της έντασης και των διαφορών που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, με συνομιλίες. Εμείς καλωσορίζουμε αυτό το βήμα και ελπίζουμε να πετύχουν προς όφελος Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαστε ευτυχείς για τον πολιτικό διάλογο και πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις χώρες της περιοχής. Είναι προς όφελος και του φόρουμ να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλιώς θα επηρεάσει όλους τους σχεδιασμούς.

Μπορεί η Ελλάδα μέσω και των σχέσεων με το Ισραήλ να βοηθήσει το Παλαιστινιακό;

Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα μία φίλη χώρα. Δεν έχει αλλάξει αυτό. Ανησυχούμε για την επιταχυνόμενη συνεργασία με το Ισραήλ. Πάντα όμως η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι αυτή η προσέγγιση δεν επηρεάζει ούτε είναι εις βάρος των σχέσεων με την Παλαιστίνη. Η παρουσία μου στην Ελλάδα είναι επιβεβαίωση αυτού. Νομίζω όμως ότι χρειάζονται περισσότερα. Οπως επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Παλαιστίνη, μετά και τις επισκέψεις στο Ισραήλ. Απηύθυνα επίσημη πρόσκληση και στον υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Παλαιστίνη μετά τις επισκέψεις στο Ισραήλ. Οι σχέσεις Ελλάδας – Παλαιστίνης πρέπει να είναι συνεχείς και ανεξάρτητες από τη σχέση με κάθε άλλη χώρα. Αναμφίβολα η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί τη σχέση της με το Ισραήλ για να υπάρξει προσέγγιση με τους Παλαιστινίους, εμείς δεν θα αρνηθούμε καμία τέτοια πρωτοβουλία.