Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των Σωματείων Μουσικοσυνθετών και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ, η Αυτοδιαχείριση απαντά υποστηρίζοντας ότι η ένωση των δύο ΟΣΔ, μπορεί να επιτευχθεί ταχύτατα, έτσι ώστε να διασφαλίζει τις εισπράξεις και τις τεκμηριωμένες διανομές δικαιωμάτων για τους δημιουργούς, χωρίς διακοπή και χωρίς την ύπαρξη μεταβατικών περιόδων.  Την η ίδια στιγμή η Αυτοδιαχείριση εμμένει στην απόλυτη διαφάνεια, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των μεταβιβαζόμενων δικαιωμάτων της ΚΥΑ, που ανήκουν και σε δικά της μέλη.

Πιο συγκεκριμένη η ανακοίνωση με τον τίτλο: «Ολη η αλήθεια για τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει:

Η Αυτοδιαχείριση, κάνει γνωστό στο σύνολο των δημιουργών όπως οφείλει, ότι: τον Ιανουάριο του 2020, τα Σωματεία Μουσικοσυνθετών, Δημιουργών και εκδοτών, κλήθηκαν δύο φορές σε διαπραγματεύσεις, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Τα Σωματεία κώφευσαν στις εκκλήσεις και προχώρησαν σε αίτημα έκδοσης αδείας για την ΕΔΕΜ xωρίς να διερευνήσουν αν υπήρχε δυνατότητα συνεργασίας, τη στιγμή που γνώριζαν ότι η ύπαρξη δύο Οργανισμών, θα διέλυε την αγορά.

Τον Μάιο του 2020 και όταν πλέον η ΕΔΕΜ είχε αδειοδοτηθεί, η Αυτοδιαχείριση επανήλθε ζητώντας να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για Ένωση των δύο Οργανισμών. Η ΕΔΕΜ παρέπεμψε το ζήτημα σε υστερότερο χρόνο.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τελικά τον Ιούλιο και διακόπηκαν τον Οκτώβριο διότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των μερών για την αποτίμηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που μεταβίβαζε αδίκως όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ τη στιγμή μάλιστα που η ΕΔΕΜ δεν είχε παρά το 1/10 των μελών της ΕΥΕΔ.

Στη Δικαιοσύνη

Η Αυτοδιαχείριση, όπως όφειλε απέναντι στα μέλη της, στράφηκε στη δικαιοσύνη τόσο για τον τρόπο έκδοσης της αδείας της ΕΔΕΜ από το ΥΠΠΟ, όσο και σε σχέση με την «προίκα» που της δόθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αδικώντας όλους τους υπόλοιπους δημιουργούς που δεν έγιναν μέλη του νέου οργανισμού.

Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, η Αυτοδιαχείριση κατάφερε, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και μόνον, χωρίς προίκες και ενίσχυση από το Ελληνικό Κράτος, να κατέχει σήμερα τουλάχιστον το 70% της αγοράς στον τομέα των δημιουργών μουσικής και μουσικοσυνθετών.

Η Αυτοδιαχείριση έχει μέσα στα τελευταία χρόνια ελεγχθεί επανειλημμένα (πάνω από 6 φορές) από εφορία, ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες (ορκωτούς λογιστές), Υπουργείο Πολιτισμού, κλπ. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα ανέλεγκτο, καθώς επίσης δεν υπάρχει κανένας ΟΣΔ στην Ελλάδα που να έχει ελεγχθεί περισσότερο από την Αυτοδιαχείριση!

Εάν η ΕΔΕΜ επιθυμεί την ένωση, όπως σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει, της υπενθυμίζουμε ότι η ένωση μπορεί να επιτευχθεί ταχύτατα με κοινή συμφωνία των μερών, στη βάση των υπαρχουσών δομών της Αυτοδιαχείρισης και με άμεση πρόσβαση σε ΟΛΑ τα οικονομικά της στοιχεία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ήδη δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της. Αυτή η λύση -που είναι και η πλέον λογική- σημαίνει εισπράξεις και τεκμηριωμένες διανομές χωρίς διακοπή, και χωρίς την ύπαρξη μεταβατικών περιόδων. Ταυτόχρονα δε, αναμένουμε από την ΕΔΕΜ να συμφωνήσει τελικά να ζητήσουμε από κοινού από το ΥΠΠΟ να μας δοθεί το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young από τον έλεγχο στην ΕΥΕΔ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε απόλυτη διαφάνεια  σε σχέση με τα χρήματα που ανήκουν σε όλα τα μέλη της ΕΥΕΔ και στα πρώην μέλη της ΑΕΠΙ. Πρόκειται για χρήματα που ανήκουν και σε μέλη μας.

Η Αυτοδιαχείριση παραμένει συνεπής στις εξαγγελίες και στις προσπάθειές της για την Ένωση. Ο «ένας φορέας συλλογικής διαχείρισης» δεν μπορεί να είναι μία γενική και αφηρημένη έννοια, που ο καθένας θα την ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο. Πρέπει να καθοριστεί με άξονα το συμφέρον των δημιουργών. Άλλως οι συζητήσεις δεν είναι παρά προσχηματικές.