Τον 4ο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελούν σύντομα οι έλληνες κομάντος. Η αναδιοργάνωση των ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων και η μετεξέλιξή τους στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η οποία θα είναι διακλαδική και αυτοδύναμη σε προσωπικό και μέσα – και αποτελεί στόχο καριέρας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου – ήδη παίρνει σάρκα και οστά.

Εκτιμάται ότι οι υποδομές, τα έργα και οι οργανωτικές αλλαγές που υλοποιούνται και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, σε λιγότερο από έναν χρόνο, θα ανεβάσουν κατακόρυφα το επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των επιλέκτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιδίωξη του ΓΕΕΘΑ και του στρατηγού Φλώρου είναι πλέον οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, όχι απλώς να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν υπό την κοινή «ομπρέλα» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) – άλλωστε η διακλαδικότητα ήταν πάντα ζητούμενο στις Ενοπλες Δυνάμεις – αλλά να λειτουργούν με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, βασισμένο στα νατοϊκά πρότυπα.

Τι αλλάζει λοιπόν; Οι μεταβολές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κοσμογονικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε το αεροδρόμιο των Μεγάρων καθώς για πρώτη φορά συγκροτείται στις Ενοπλες Δυνάμεις και εγκαθίσταται εκεί Moνάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων. Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου δηλαδή θα διαθέτει πλέον οργανικό αεροπορικό πυλώνα επαυξάνοντας κατακόρυφα τη δυνατότητά της για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα.

Η ΜΑΕΕ θα διαθέτει δηλαδή δικά της εναέρια μέσα, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού NH-90 αλλά και CH-47DG Chinook.

Λειτουργώντας υπό αυτό το ενιαίο σχήμα, οι Ειδικές Δυνάμεις θα επιχειρούν πλέον πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικά. Και βέβαια επιτυγχάνεται και μεγάλη οικονομία καθώς ενιαία θα είναι η εκπαίδευση και οι προμήθειες μέσων και εξοπλισμού. Ανώτατες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τις Ειδικές Δυνάμεις και εκτιμούν ότι με τις αλλαγές θα γίνουν πιο ευέλικτες και ικανές να επιφέρουν στρατηγικά πλήγματα σε όσους απειλούν τη χώρα μας.

Camp νατοϊκών προδιαγραφών

Ο αρχηγός ΓΕΘΑ ως ένας από τους πιο επίλεκτους «κομάντο» του Ελληνικού Στρατού, με μετεκπαίδευση και στις ΗΠΑ, είχε στο μυαλό του την αναδιοργάνωση των ειδικών δυνάμεων και τη δημιουργία της ΔΕΠ εδώ και χρόνια. Από την περίοδο που ήταν διοικητής στη 13η Διοίκηση ΕΕ. Τη δρομολόγησε ως επιτελάρχης και υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα την υλοποιεί και επιβλέπει διαρκώς συστηματικά τις εργασίες. Γι’ αυτό σχεδόν ανά 15ήμερο ενημερώνεται και επισκέπτεται το Στρατόπεδο υποστρατήγου Καλλίνσκη στη Νέα Πέραμο όπου στήνεται ένα Camp Ειδικών Δυνάμεων νατοϊκών προδιαγραφών. Επιδίωξη του στρατηγού Φλώρου είναι οι νέες υποδομές να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης που θα συγκεντρώσουν σε περιφερειακό επίπεδο τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων γειτονικών χωρών, για παροχή τεχνογνωσίας και σχετικής εξειδίκευσης.

Ποιες είναι οι δυνάμεις που πλέον θα υπάγονται στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ):n Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ)n Οι Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστέςn Οι Πεζοναύτεςn Τμήμα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ)n Το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ)n Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (ΝΗ-90 και CH-47DG Chinook): μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών ΕΕ (Special Operations Air Task Group, SOATG)

Ειδικότερα, ανάμεσα στα έργα που υλοποιούνται είναι η δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση των υφιστάμενων αλλά και των νέων πλωτών μέσων – όπως τα ταχύπλοα Mark V που απέκτησε πρόσφατα από την Αμερική ο Ελληνικός Στρατός – και του καταδυτικού υλικού. Μάλιστα, την Παρασκευή, τα νέα αποκτήματα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, τα σκάφη  Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) MARK V «ΑΙΟΛΟΣ» και «ΑΣΤΡΑΠΗ» της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) πραγματοποίησαν άσκηση στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου.

Ακόμη, κατασκευάζονται νέα κτίρια για αποθήκευση υλικών, συντηρούνται και μετασκευάζονται τα υφιστάμενα σε θαλάμους, αποθήκες και κτίρια Υπομονάδων. Επίσης κατασκευάζεται υπόστεγο για τα οχήματα μάχης.

Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης του κολυμβητηρίου μάχης με την κατασκευή σκέπαστρου που θα επιτρέπει τη χρήση του σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Βελτιώσεις γίνονται και στο γυμναστήριο το οποίο εξυπηρετεί το προσωπικό των Μονάδων του Στρατοπέδου και ξένων αποστολών.