H μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης εγκρίνουν μεν το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο δεν συνιστούν τη χρήση του στους άνω των 65 ετών, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στο εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Αυτή τη στιγμή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και Βέλγιο έχουν βάλει Stop στη χορήγηση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών, με το Βέλγιο μάλιστα να αποφασίζει τα 55 έτη. Η Ελβετία αποφάσισε να καθυστερήσει γενικά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, ζητώντας να γίνουν νέες μελέτες.

Η Ευρώπη στρέφεται πλέον και προς το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη κλινική έρευνα που έγινε έδειξε αποτελεσματικότητα στο 92%.

Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν πλέον ότι εξετάζουν τις προοπτικές και του κινεζικού εμβολίου, ενώ η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει να εκταμιεύσει περίπου 1,5 δις ευρώ ώστε να στηρίξει την εμβολιαστική έρευνα για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει δεύτερες σκέψεις και στην Ελλάδα για το πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς το σκεύασμα της AstraZeneca πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στις αμέσως επόμενες φάσεις του εμβολιασμού στη χώρα μας, η οποία αναμένεται να παραλάβει το πρώτο τρίμηνο του 2021 952.000 δόσεις.

Η χώρα μας προσανατολίζεται και αυτή σε «μπλόκο» στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε όλους τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Σηκώνει το γάντι η AstraZeneca: Ετοιμάζει νέο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων

Από την άλλη, η φαρμακευτική εταιρεία ετοιμάζεται να απαντήσει στους επικριτές της, σχεδιάζοντας νέο εμβόλιο κατά των μεταλλάξεων του κοροναϊού. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι το εμβόλιο «δεύτερης γενιάς» της θα είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο του 2021.

Ο καθηγητής της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ, που είναι επικεφαλής των ερευνών, είπε ότι θα είναι μια σύντομη διαδικασία σε σύγκριση με τη δημιουργία του αρχικού εμβολίου που η δουλειά έγινε από το μηδέν. Ο αντιπρόεδρος της AstraZeneca, σερ Μενέλαος Πάγκαλος είπε: «Στοχεύουμε κυρίως στο να έχουμε κάτι έτοιμο έως το φθινόπωρο εφέτος».

Την υπεράσπιση του εμβολίου της AstraZeneca έχει πάρει… προσωπικά και η βρετανική κυβέρνηση, καθώς εξάλλου κατασκευάστηκε από βρετανική εταιρεία και αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, σημείωσε δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι το εμβόλιο αυτό λειτουργεί για όλες τις ηλικίες.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι το εμβόλιο αυτό είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών, ο Χάνκοκ σημείωσε ότι οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης λειτουργεί καλά.

«Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες (…) και η επιστήμη σε αυτό το θέμα ήταν ήδη αρκετά σαφής και έπειτα με αυτή την δημοσίευση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απολύτως και ξεκάθαρα σαφές ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης όχι μόνο λειτουργεί, αλλά λειτουργεί καλά», υπογράμμισε ο Χάνκοκ στις δηλώσεις του προς το BBC.

Ικανοποιητικά αποτελέσματα σε νέα μελέτη για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο μεταξύ, έρευνα που δημοσιεύθηκε αναφέρει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει τη μετάδοση του κοροναϊού από την πρώτη δόση. Mάλιστα αναφέρει ότι η πρώτη δόση παρέχει προστασία 76% για τρεις μήνες, με αυτό το ποσοστό να ανεβαίνει στο 82% μετά τη δεύτερη δόση.

Σ’ αυτή η μελέτη της Οξφόρδης, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί από ομοτίμους πριν δημοσιευθεί, αναφέρεται πως, όχι μόνον οι άνθρωποι που εμβολιάζονται είναι προστατευμένοι από τη νόσο, αλλά είναι λιγότερο πιθανό και να μεταδώσουν τον κοροναϊό σε άλλους.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Άντριου Πόλαρντ, εξήγησε σήμερα στο BBC πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να έχει «τεράστιο αντίκτυπο» όσον αφορά τη μετάδοση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτά τα τεστ είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών και ότι «αυτός ο ιός προσπαθεί με κάθε θυσία να βρει τρόπους για να συνεχίσει να μεταδίδεται».

Επικρίσεις από τη Γαλλία στη Βρετανία

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε εμβόλια ήδη από τον Δεκέμβριο και αποφάσισε να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, έχει επικριθεί, ιδιαίτερα από τη Γαλλία.

Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε πως οι Βρετανοί «αναλαμβάνουν πολλούς κινδύνους σ’ αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού».

Υπερασπιζόμενος τον συγκριτικά βραδύτερο ρυθμό διάθεσης εμβολίων κατά της COVID-19 στη Γαλλία και την ΕΕ, ο Μπον επισήμανε ότι η Βρετανία δεν περιόρισε τη χορήγηση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca σε αυτούς που είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, όπως έκαναν η Γαλλία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βλέπετε το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε λιγότερα προληπτικά μέτρα απ’ ό,τι εμείς», δήλωσε ο Μπον σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI TV.

Πριν από την έγκρισή του από την ΕΕ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε εκφράσει αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Σήμερα πιστεύουμε πως είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τους άνω των 65 ετών».