Τρία «μπόνους» περιμένουν φέτος συνολικά 350.000 συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις (έως 224 ευρώ τον μήνα ή 2.688 ευρώ τον χρόνο με 40 έτη ασφάλισης) και αναδρομικά 17 μηνών (έως 4.284 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης). Οι ασφαλισμένοι θα έχουν βελτιωμένη σύνταξη, ενώ μεγάλες κατηγορίες που είναι κοντά στην «έξοδο» θα αποφύγουν τον σκόπελο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από την 1η/1/2022. Τα τρία μπόνους είναι τα ακόλουθα:

Για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη προβλέπονται αυξήσεις και τα αναδρομικά σχεδιάζεται να καταβληθούν το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου (χρονοδιάγραμμα το οποίο ενδέχεται να αλλάξει), με την ανώτατη μηνιαία αύξηση να ανέρχεται στα 215 ευρώ. Πρόκειται για τα αναδρομικά 17 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019) σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση με τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων. Ηδη κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ έχει εγγράψει ο προϋπολογισμός του κλάδου κύριας σύνταξης του e-ΕΦΚΑ για το 2021. Προβλέπονται 100 εκατ. ευρώ για αναδρομικά για συνταξιούχους του Δημοσίου και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για αναδρομικά για συνταξιούχους τέως φορέων κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

Οι αυξήσεις λόγω των υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης δεν αφορούν μόνο τους ήδη συνταξιούχους αλλά και όλους τους ασφαλισμένους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Ετσι, όσοι αποχωρούν θα λαμβάνουν πλέον και αυξημένη σύνταξη γιατί με τον νόμο Βρούτση έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συντελεστές υπολογισμού σύνταξης μετά τα 30 έτη ασφάλισης και δίνουν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Διατάξεις που ευνοούν

Για όσους έχουν φέτος τη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη, σειρά μεταβατικών διατάξεων για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δίνουν σε χιλιάδες ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και ΙΚΑ τη δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 έτη. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν μέχρι το τέλος του 2021, καθώς από το 2022 όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 χρόνια και πλήρη στα 67. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες μέχρι 31/12/2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία, θα μπορούν και μετά την 1η/1/2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχουν ευνοϊκές μεταβολές στα ηλικιακά όρια, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, είτε με τον νόμο Βρούτση είτε με πρόσφατη εγκύκλιο. Οπως επισημαίνει ο εργατολόγος ο Δημήτρης Μπούρλος, «ο νόμος Βρούτση καθόλου δεν αναφέρεται σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι τελευταίες (επί τα χείρω) αλλαγές στα ηλικιακά όρια έγιναν τον Αύγουστο του 2015 με τον νόμο 4336/2015 και αυτές ισχύουν μέχρι σήμερα. Με τις αλλαγές αυτές αυξήθηκαν (σε κάποιες περιπτώσεις θα λέγαμε βίαια) τα ηλικιακά όρια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Εκτοτε αλλαγές δεν υπάρχουν, είτε δυσμενείς είτε ευνοϊκές».

Επιπλέον ο Δημήτρης Μπούρλος έχει εγκαίρως επισημάνει δύο καίρια σημεία σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το πρώτο ότι δεν θα συνταξιοδοτούνται στα 67 τους όλοι οι ασφαλισμένοι μετά την 1η/1/2022. Οι σχετικές ρυθμίσεις του ίδιου νόμου του 2015 προβλέπουν συνταξιοδότηση και στα 62 ή μετά τα 62 και έως τα 67, αφενός όσων συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης, καθώς επίσης και αυτών που συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης με μειωμένη όμως σύνταξη. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 67 με πλήρη σύνταξη, εφόσον συμπληρώνει 15 έτη ασφάλισης. Οσον αφορά τη διατήρηση – προστασία των λεγόμενων ενδιάμεσων ηλικιακών ορίων, δηλαδή περιπτώσεων που τα προβλεπόμενα από τον ίδιο νόμο ηλικιακά όρια συμπληρώνονται μετά την 1η/1/2022, απαιτείται μια σαφέστερη θέση από πλευράς υπουργείου Εργασίας. Ας σημειωθεί πάντως ότι ο αρμόδιος υπουργός κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει ότι «δεν θα γίνουν αλλαγές στα ηλικιακά όρια». Αυτό βέβαια για να έχει την αξία του προϋποθέτει την απόλυτη αποσαφήνιση του τι ακριβώς είναι αυτό που ισχύει (το οποίο δεν θα αλλάξει).