«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται στις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού που ξεπέρασε τα όρια του» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την πορεία της πανδημίας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα έχει πλέον την ασφάλεια να μπορεί να συζητά μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα.

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι ενόψει του σταδιακού ανοίγματος της Οικονομίας θα υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι ενώ όπως είπε το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ, ώστε – όπως πρόσθεσε – να αναθερμάνουμε την Οικονομία χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας, οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία στη διάρκεια των εορτών.

«Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι στα επόμενα βήματα θα ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως εάν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. «Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε. 

Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από άλλες χώρες στην Ευρώπη

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι τα πάμε πολύ καλύτερα.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο και οι μόνες δύο χώρες είναι που είναι «κίτρινες» και κάποιες περιφέρειες είναι «πράσινες», είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

Στο δεύτερο κύμα υπήρξε απότομη αύξηση στις νοσηλείες και παρέσυρε και την αύξηση των θανάτων. Έφτασε στο μέγιστο αριθμό νοσηλειών στις 4.500 στις αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση. Τώρα, νοσηλεύονται 1.690 ασθενείς.

Αιχμές για την Αντιπολίτευση

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, παρέλαβε 557 ΜΕΘ ενώ σήμερα είναι 1.295 ενώ όπως είπε τους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν άλλες 150.

«Έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ. Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα. Γιατί έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος να μπορούμε να συζητάμε χαλάρωση των μέτρων μόνο όταν θα έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας».

«Πάντα ακούγαμε τους ειδικούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πάντα άκουγε τους ειδικούς.

«Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών σε όλες τις περιπτώσεις κατά γράμμα. Μία φορά πήραμε πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις εισηγήσεις» τόνισε για να προσθέσει.

«Να σταματήσει η παραφιλολογία».

«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2 εκ. πολίτες»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εμβόλια και στην προσπάθεια της Ελλάδα να χτίσει το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

«Η χώρα μας μέσω της αναλογική προαγοράς της ΕΕ έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15 εκ. εμβολιασμούς. Από τον Απρίλιο θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τη ζήτηση που θα υπάρχει τότε» είπε, προσθέτοντας ότι είμαστε  αυστηροί στην προτεραιόποιηση των εμβολιασμών.

«Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

Απαντώντας στην Αντιπολίτευση και όσους πρότειναν να πάρουμε τις πατέντες των εμβολίων, έκανε λόγο για αστεία πρόταση. Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η AstraZeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».