Από το βράδυ της Πέμπτης, η μικρή πλατεία πριν από την είσοδο του LivHospital μοιάζει με αυτοσχέδια δημοσιογραφική ζώνη. Κόσμος, ένταση και κυρίως εκείνος ο μόνιμος θόρυβος που σε προειδοποιεί σε τέτοιες περιπτώσεις πως κάτι δεν πάει καλά – πολλώ δε μάλλον μπροστά από ένα νοσοκομείο. Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία έχουν στρατοπεδεύσει εκεί μετρώντας πια 24ώρα επαγρύπνησης: Για κάθε άφιξη. Για κάθε ιατρικό ανακοινωθέν. Για κάθε τι νέο στην υπόθεση που έμελλε να αποτελέσει την τελευταία είδηση του 2020. Στη συγκλονιστική ιστορία του Ομάρ Ελαμπντελαουί που παραμονή Πρωτοχρονιάς του έμελλε να ξεκινήσει ο δυσκολότερος αγώνας της ζωής του.

Η περιγραφή πλέον επιβεβαιώνεται από τον οικογενειακό κύκλο. Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ. Στο σπίτι με την οικογένεια και διάθεση εορταστική. Το έθιμο με τα βεγγαλικά για να χαρούν τα παιδιά. Το κακό που παραμόνευε εκεί που δεν περίμενε κανείς. Ο 29χρονος από ένστικτο μπήκε μπροστά στα πυροτεχνήματα για να προστατέψει το ένα του παιδί που ήταν δίπλα του. Κατάλαβε σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Η αμέσως επόμενη σκηνή για εκείνον εκτυλίχθηκε πια στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε αναίσθητος με εγκαύματα στο πρόσωπο και πληγές από τα θραύσματα.

«Αβάσιμη και λανθασμένη»

Ηταν λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου όταν η πρώτη ενημέρωση επιβεβαίωνε πως ο νορβηγός μπακ έχει σοβαρό πρόβλημα με τα δύο του μάτια και ότι οι γιατροί βρίσκονταν μπροστά από μια δική τους μάχη η οποία όπως φαίνεται θα κρατήσει για καιρό. «Υπάρχει πρόβλημα και στα δύο μάτια, αλλά το ένα είναι σε πιο άσχημη κατάσταση. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Νοσηλεύεται και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Πιθανότατα θα χρειαστεί συνεχόμενες μικροεπεμβάσεις, αλλά αυτό θα καθοριστεί από τις εξετάσεις. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Εχει όραση τώρα, αλλά δεν θα ήταν σωστό να πούμε τίποτα για τη μελλοντική πορεία. Θα εφαρμόσουμε την απαραίτητη επεξεργασία για θερμικά χημικά εγκαύματα» εξήγησε ο γιατρός Βεντάτ Κάγια το πρωί της Παρασκευής στο πρώτο ανακοινωθέν. Αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο; «Αυτή είναι μια ερώτηση αβάσιμη και λανθασμένη. Είναι κάτι που θα συζητηθεί αργότερα. Η προτεραιότητά μας είναι να ανακτήσει την υγεία του. Εχει έγκαυμα δεύτερου βαθμού στο πρόσωπο, αλλά οι χειρουργοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί αργότερα. Αυτό που προέχει τώρα είναι η κατάσταση των ματιών». «Υπάρχει σημαντική βελτίωση στην όραση του αριστερού ματιού και είναι καλή και η πορεία σε σχέση με το δεξί του μάτι. Εχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας» επέμεναν οι γιατροί ως και χθες.

Το σοκ

Ο Ομάρ έχει ρίζες από το Μαρόκο. Γεννήθηκε στη Νορβηγία αλλά μέσα από το ποδόσφαιρο έγινε πολίτης του κόσμου. Η πρώτη του μεταγραφή ήρθε σε ηλικία 17 ετών να τον στείλει στον αγγλικό Βορρά (Μάντσεστερ Σίτι). Ακολούθησε η Ολλανδία (Φέγενορντ), η Γερμανία (Μπράουνσβαϊγκ) και βέβαια το σημείο αναφοράς της ζωής του: Ο Ολυμπιακός (170 συμμ.) και ο Πειραιάς. Από το 2014 μέχρι τον Αύγουστο ήταν εδώ – με ενδιάμεση στάση τον δανεισμό του στην αγγλική Χαλ για μερικούς μήνες το 2017. «Εδώ είμαι, μια ώρα με το αεροπλάνο. Ερχομαι»: η αγαπημένη του ατάκα προς τους φίλους του στου Ρέντη που δεν έχουν πάψει να επικοινωνούν μαζί του όλο αυτό το διάστημα. Από το βράδυ της Πέμπτης σοκαρισμένοι και εκείνοι, προσπαθούν να μάθουν νέα του. Κάποιοι εξ αυτών κατάφεραν να μιλήσουν με τη σύζυγό του. Και εκείνη όμως δεν γνωρίζει ακόμη πολλά. Θα χρειαστούν διαδοχικές επεμβάσεις. Θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή.

«Μην κάνετε τίποτα»

Και το σημαντικότερο. Θα χρειαστεί ψυχραιμία. Σαν αυτή που έδειξε ο ίδιος όταν πληροφορήθηκε – από τον αντιπρόεδρο της Γαλατασαράι – πως ο οδηγός του ασθενοφόρου που τον πήγε στο νοσοκομείο, κυκλοφόρησε μια «σκληρή» φωτογραφία του στα social media με εκείνον στο κρεβάτι του πόνου. «Είναι ντροπή. Είναι ένας άνθρωπος με τρία παιδία. θα κινηθούμε νομικά» δήλωσε οργισμένος ο Αμπντουραχίμ Αλμπαϊράκ. «Οχι σας παρακαλώ. Δεν θέλω να κάνετε κάτι. Θα περάσει δύσκολα η οικογένειά του» απάντησε ο Ομάρ. Σα να ήθελε με έναν τρόπο να δείξει όχι μόνο τη μεγαλοψυχία του αλλά και την ενσυναίσθηση του πόνου. Το πώς νιώθει ο ίδιος, το πώς νιώθουν οι άνθρωποι γύρω του έπειτα από το κακό της Πέμπτης. Η ιστορία του είναι ακόμη το «πρώτο θέμα» στα δελτία ειδήσεων της Τουρκίας. Το Σάββατο οι συμπαίκτες του φόρεσαν τη φανέλα του πριν από το ματς με Αντάλιασπορ. Η αιώνια αντίπαλος της Γαλατασαράι, η Φενέρμπαχτσε, ήταν από τις πρώτες που εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση. Δεν είναι όμως το ποδόσφαιρο. Είναι η προσπάθεια ενός ανθρώπου να ξανακερδίσει τη ζωή του.