Το 2021 σε κανονικές συνθήκες θα είναι έτος συνεδρίων για 3 συν 1 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Κίνημα Αλλαγής).

Ας δούμε όμως την όχθη της Αριστεράς που το έτος που ανατέλλει θα τη βρει σε κορύφωση διεργασιών. Πολυσυζητημένο το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει αναβληθεί από το 2020 λόγω της πανδημικής κρίσης. Είναι το συνέδριο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον λόγω της μεταβλητότητας στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και των διαφορετικών αναγνώσεων που έχουν οι τάσεις της εσωτερικά για τη διεύρυνση, τον μετασχηματισμό του κόμματος, με δύο οπτικές σχηματικά: Μία που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο στην κεντρική θέση της μεγάλης παράταξης. Και μία που βλέπει την από εδώ και πέρα πορεία του με ταυτοτικά χαρακτηριστικά.

Οι της «παράταξης» και οι πιο στενά «κομματικοί» ήδη έχουν καταφύγει όλο αυτό το διάστημα μετά την εκλογική ήττα του 2019 (και νωρίτερα) σε ένα αντάρτικο ιδεών που συχνά έχει λάβει και δημόσια χαρακτηριστικά ή έχει δοθεί σε κομματικά όργανα όπως το Πολιτικό Συμβούλιο και η ΚΕΑ. Για πολλούς είναι απλοϊκή η ανάλυση που θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ διχασμένο ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν μια Σοσιαλδημοκρατία και σε αυτούς που θέλουν μια Αριστερά. Η μάχη δίνεται στα σημεία, αλλά επειδή μιλάμε για συνέδρια δεν περνά απαρατήρητη η άποψη που θέλει το μεγάλο μέρος της διαπάλης να έχει γίνει πριν από το συνέδριο, όπως και η μάχη συσχετισμών.

Πάντως παράλληλα θα έχουμε την εκπόνηση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (κεντρικό ρόλο έχει ο οργανικός διανοούμενος του χώρου Αριστείδης Μπαλτάς), ταυτόχρονα με το δύσκολο στοίχημα της αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ σε κίνηση

Το ΚΚΕ, το πιο οργανωμένο κόμμα του πολιτικού τοπίου, κανονικά θα είχε το 21ο του Συνέδριο το 2021. Οι πληροφορίες λένε πως αυτό αποτελεί δύσκολο ενδεχόμενο. Και αυτό όχι λόγω κάποιων εσωτερικών τριβών αλλά καθαρά και μόνο λόγω πανδημίας. Η οικοδόμηση του κόμματος επί ημερών Δημήτρη Κουτσούμπα – βασικό διακύβευμα για τον Περισσό – θεωρείται επιτυχημένη, όπως και η ανάδειξη νέων στελεχών της γενιάς της ανασυγκρότησης μετά το ’93 σε κορυφαία πόστα (Μάκης Παπαδόπουλος, Πρωτούλης, Γκιόκας, Ράζου, Παναγιωτακοπούλου κ.τ.λ. πλάι σε ήδη πεπειραμένους όπως ο Σοφιανός ή στον ακόμα παλαιότερο όλων αυτών Γ. Μαρίνο).

Από σήμερα πάντως το ΚΚΕ διακινεί, μέσω του «Ριζοσπάστη», την απόφαση της ΚΕ του για τη μέχρι τώρα δράση του αλλά και τα καθήκοντά του για το επόμενο διάστημα. Η δική του αισιοδοξία δεν εδράζεται – όπως λένε πηγές – στο «εμπόριο ελπίδας» των άλλων αλλά στην ίδια την πίστη για τη δύναμη του λαού να αλλάξει τα πράγματα. Κεντρική θέση έχει εδώ η πεποίθηση του ΚΚΕ για την ανάγκη μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης, «που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Το ΚΚΕ βλέπει επίσης για το 2021 όξυνση των σχέσεων «της αστικής τάξης Ελλάδας και Τουρκίας» ενώ αποτιμά θετικά την «οργανωμένη απειθαρχία» της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου του 2020.

Το ΜέΡΑ25

Το έτερο αριστερό κόμμα της Βουλής, το ΜέΡΑ25, έχει αποφασίσει ομόφωνα από την ΚΕ του το πρώτο Διαβουλευτικό Συνέδριό του να γίνει 21-23 Μαΐου. Σύμφωνα με πηγές ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει: «Eμείς στο ΜέΡΑ25 ιδρύσαμε το κόμμα μας και εργαζόμαστε ώστε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, επειδή η οργανωμένη κοινοβουλευτική Αριστερά αυτοκαταργήθηκε εδώ και καιρό συνειδητά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό ο αγώνας θα είναι διμέτωπος, τόσο ως προς τις φιλοολιγαρχικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και στα καταστροφικά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό απαντάει και στο ερώτημα για «μέτωπο της Αριστεράς» με συμμετοχή του ΜέΡΑ25». Για πολλούς δεν πέρασε απαρατήρητο πως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 υπέγραψαν το 2020 κοινό κείμενο κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων. Ωστόσο οι πιο έμπειροι δεν βλέπουν βαθύτερες στρατηγικές συμπορεύσεις των τριών κομμάτων – με τα σημερινά δεδομένα.