Σε ανοδική τροχιά κινούνται εν μέσω πανδημίας τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης των επαγγελματικών ακινήτων. Η έρευνα που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos δείχνει ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι τιμές ενοικίασης των γραφείων έχουν αυξηθεί έως και 9,5% και των καταστημάτων έως και 11,5%. Η κρίση του κορωνοϊού αλλά και η τηλεργασία φαίνεται να μην έχουν επηρεάσει ούτε τις τιμές πώλησης των επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίες συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο.

Σύμφωνα με την έρευνα της ιστοσελίδας Spitogatos, η εικόνα της αγοράς των επαγγελματικών χώρων σκιαγραφείται ως εξής:

 

Ενοίκια γραφείων

Σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα και Πάτρα οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης γραφείων παρουσιάζουν αύξηση το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με τη σημαντικότερη μεταβολή να παρατηρείται στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου καταγράφεται αύξηση 9,5%, και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 8,4%. Η υψηλότερη ζητούμενη μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό εντοπίζεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας (10,9 ευρώ) και στο κέντρο (10 ευρώ), ενώ η χαμηλότερη στη Λάρισα (5,5 ευρώ).

Τιμές πώλησης γραφείων

Ανοδικά κινούνται οι τιμές πώλησης γραφείων, με την υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό στα νότια προάστια της Αθήνας να είναι 2.030,8 ευρώ (+6,3% σε σχέση με το 2019) και στα βόρεια 2.007,3 ευρώ (+11,9%). Εξαίρεση αποτελεί μόνο η Λάρισα, όπου οι τιμές πώλησης γραφείων παρουσιάζουν πτώση 4,0%. Η χαμηλότερη ζητούμενη μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό καταγράφεται στην Πάτρα, 882,9 ευρώ (+11,1% σε σχέση με το 2019).

Ενοίκια καταστημάτων

Η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης καταστημάτων σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019 παρατηρείται στον Πειραιά (11,5%). Αξιοσημείωτη είναι η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η οποία έχει εκτοξευθεί στα 16,1 ευρώ (+5,1%) και στο κέντρο, στα 13,5 ευρώ (+8,6%).

Τιμές πώλησης καταστημάτων. Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις τιμές πώλησης καταστημάτων παρατηρούνται στα ανατολικά προάστια της Αθήνας (+16,3%), στο Ηράκλειο Κρήτης (+14,9%) και στον Πειραιά (+14,7%). Τα βόρεια προάστια της Αθήνας κατέχουν κι εδώ την πρωτιά στην κατάταξη ζητούμενων τιμών πώλησης ανά τετραγωνικό (2.542,3 ευρώ), με την Πάτρα να παρουσιάζει τη χαμηλότερη τιμή (986,5 ευρώ).

Αποθήκες

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές αποθηκών προς πώληση για επαγγελματική χρήση, καθώς αφενός σε όλη την Αθήνα παρατηρείται πτώση – μέχρι και της τάξεως του 12,6% στα ανατολικά προάστια – και αφετέρου στις υπόλοιπες περιοχές σημειώνεται αύξηση, που αγγίζει μάλιστα το 15,2% στη Θεσσαλονίκη και το 10% στην Πάτρα. Οσο για τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης αποθηκών, εκεί σημειώνονται ως επί το πλείστον μικρές αυξήσεις, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη (10,3%) και στα βόρεια προάστια της Αθήνας (9,6%).

Πάντως σε όλη την επικράτεια οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης είχαν μικρή πτώση, της τάξης του -1% στα γραφεία και του -9% στα καταστήματα, ενώ ανέβηκαν κατά 23% στις αποθήκες σε σχέση με πέρυσι. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν αύξηση και στις τρεις κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων, πιο συγκεκριμένα +6% στα γραφεία, +11% στα καταστήματα και +33% στις αποθήκες. «Παρά την άνθηση του μοντέλου της τηλεργασίας ή της εργασίας με κυλιόμενο ωράριο, διαπιστώνουμε πως οι ζητούμενες τιμές πώλησης επαγγελματικών χώρων όχι μόνο δεν παρουσίασαν πτώση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά αντιθέτως στις περισσότερες περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα σημειώθηκε αύξηση, και μάλιστα σημαντική, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στη συνολική εικόνα ετήσιας μεταβολής των τιμών» σημειώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.