Το Σαββατοκύριακο που στην Ελλάδα άρχιζε η περιπέτεια του δεύτερου καθολικού lockdown, η Σλοβακία ολοκλήρωνε την τελική φάση ενός σχεδίου καθολικού ελέγχου του πληθυσμού με rapid tests. Υποβάλλοντας σε τεστ 3,6 εκατ. από τους 5,5 εκατ. πολίτες 10 έως 65 ετών, σε δύο διήμερους γύρους κατόρθωσε να μειώσει κατά 56% τα κρούσματα και να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία της. Η κατάρρευση του συστήματος υγείας της γειτονικής Τσεχίας και το κόστος ενός εθνικού lockdown σε συνδυασμό με τη δραματική ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων σόκαραν τον σλοβάκο πρωθυπουργό, Ιγκορ Μάτοβιτς, ο οποίος πήρε την απόφαση να παραγγείλει 13 εκατ. τεστ αντιγόνων και να θέσει σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο σχέδιό του.

Σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που εμφανίζει σήμερα η Σλοβακία (39.359 από τα 101.257) εντοπίστηκαν με τα μαζικά τεστ στα 5.000 κέντρα που στήθηκαν και λειτούργησαν. Οι θετικοί μπήκαν σε καραντίνα ενώ οι αρνητικοί, εφοδιασμένοι με ειδικό πιστοποιητικό, μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα, πάντα με μάσκα και τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

 

Σε τρεις φάσεις

Στα καθ' ημάς, δύο 29χρονοι, ο ερευνητής-οικονομολόγος Κωστής Κατσανέβας και ο μικροβιολόγος-μελετητής βλαστοκυττάρων Παναγιώτης Ρονιώτης, παρακολουθώντας τα θεαματικά αποτελέσματα της Σλοβακίας και, ταυτόχρονα, την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, πήραν μολύβι και χαρτί για να προσαρμόσουν το σχέδιο της Σλοβακίας στην ελληνική πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια να «σώσουν ό,τι σώζεται» από την προβλεπόμενη για το 2020 συρρίκνωση κατά 15-20% του ΑΕΠ.

Ενώνοντας τα γνωστικά τους πεδία, κατέληξαν σε ένα φθηνότερο κατά 15 φορές σχέδιο -ύψους 202 εκατ. ευρώ - το οποίο και επικοινώνησαν στις 23 Νοεμβρίου στην Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για μια βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου Σλοβακίας με τρία στάδια εφαρμογής. «Υπολογίζουμε πως το πραγματικό ποσό ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα σήμερα είναι περίπου 58.000 - 75.000. Με το σχέδιο που προτείνουμε, μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα, κατά 91%, σε 6.750, να σωθούν ζωές, να επανεκκινηθεί η οικονομία και να μειωθεί η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις: Προετοιμασία, δημοσιοποίηση και διεξαγωγή ελέγχων», αναφέρουν στο ενημερωτικό τους σημείωμα προς τον Νίκο Χαρδαλιά.

Η πρώτη φάση, κόστους 136 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία 10.000 - 11.000 κέντρων ελέγχου σε δημόσια σχολεία υπό την επίβλεψη των ΟΤΑ, την απασχόληση 120.000 ατόμων (ανέργων ή σε αναστολή), υγειονομικών και κάποιων στρατεύσιμων επικουρικά, την αγορά 26 εκατ. rapid tests για επαναληπτικό έλεγχο σε ολόκληρο τον πληθυσμό, την αγορά απαραίτητου υγειονομικού υλικού και την εκπαίδευση των απασχολούμενων στα κέντρα.

Η δεύτερη φάση αφορά στην ενημέρωση των πολιτών (μέσω ΜΜΕ, τηλεφωνικών κέντρων κ.ο.κ.) συνολικού κόστους 6 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη φάση επικεντρώνεται στη διενέργεια ελέγχων με rapid tests εντός 10 ημερών σε 10,7 εκατ. πολίτες. Με αλφαβητική προσέλευση, κάθε πολίτης θα ελεγχθεί δύο φορές ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για παιδιά, ηλικιωμένους και πρόσφυγες. Το κόστος εργασίας των απασχολούμενων (6,5 ευρώ/ώρα) υπολογίζεται στα 60 εκατ. Στόχος του σχεδίου - διάρκειας τριών εβδομάδων - η αποφυγή του κοστοβόρου lockdown.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από