Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε να στελεχώνει την ομάδα που θα βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τον Ιανουάριο του 2021, συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις – «κλειδιά» στον Λευκό Οίκο.

Μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται ψηλά στην λίστα των «εκλεκτών» του Μπάιντεν, ξεχωρίζουν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών καθώς και ο πρώτος Λατίνος που θα κληθεί να αναλάβει το «τιμόνι» του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Τα έξι συνολικά υποψήφια άτομα που θα αναλάβουν τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφαλείας, βρέθηκαν μαζί με τον Μπάιντεν το βράδυ της Τρίτης στο Γουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ.

«Σήμερα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσω τις υποψηφιότητες των προσώπων που θα αναλάβουν κρίσιμες θέσεις στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφαλείας στην κυβέρνησή μου. Πρόκειται για μία ομάδα που θα διατηρήσει τη χώρα και τον λαό ασφαλείς. Και είναι μια ομάδα που αντανακλά το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε. Έτοιμη να ηγηθεί του κόσμου κι όχι να υποχωρήσει απ’ αυτόν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Η ομάδα συναντάται αυτή τη στιγμή, αυτή η ομάδα πίσω μου. Ενσαρκώνουν τις βασικές πεποιθήσεις μου ότι η Αμερική είναι πιο δυνατή όταν συνεργάζεται με τους συμμάχους της», συνέχισε ο Μπάιντεν.

«Συλλογικά αυτή η ομάδα εξασφάλισε μερικά από τα πιο σημαντικά εθνικά και διπλωματικά επιτεύγματα στην πρόσφατη ιστορία», είπε.

Από την πλευρά της, η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, εξήρε κι αυτή τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως «είναι οι ηγέτες που χρειάζεται η χώρα, για να απαντήσει στις προκλήσεις της στιγμής».

«Πάντα πίστευα στην ευγένεια των δημοσίων υπηρεσιών και αυτοί οι Αμερικανοί την ενσαρκώνουν» πρόσθεσε η Χάρις.

Οι υποψήφιοι της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν είναι οι εξής:

  • Άντονι Μπλίνκεν, για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών
  • Αλεχάντρο Μαγιόρκας, για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας
  • Έιβριλ Χέινς, για τη θέση της Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίών
  • Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, για τη θέση της πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
  • Τζέικ Σάλιβαν, για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας
  • Τζον Κέρι, για τη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου της Προεδρίας για το Κλίμα

Το who is who των νέων προσώπων

  • Άντονι Μπλίνκεν: Υπουργείο Εξωτερικών

Ο στενότερος συνεργάτης του επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να είναι ο Άντονι Μπλίνκεν, ένας άνθρωπος που του αρέσει να παίζει κιθάρα, φανατικός των Beatles και εξπέρ των διεθνών θεμάτων που πρωτοξεκίνησε να προβάλει τις αμερικανικές αξίες ως μαθητής Λυκείου στο Παρίσι, στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Τζον Κέρι: Ειδικός εκπρόσωπος για το Κλίμα

Θέλοντας να δείξει πόσο σημασία θα δώσει η κυβέρνησή του στο ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης, ο Τζο Μπάιντεν θα χρίσει ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Κέρι.

  • Αβρίλ Χέινς: Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίών

Η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη διεύθυνση Εθνικών Πληροφοριών.

  • Αλεχάντρο Μαγιόρκας: Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας

Σε μια ακόμα κίνηση γεμάτη συμβολισμό ο Μπάιντεν αναμένεται να αναθέσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στον ισπανόφωνο, κουβανικής καταγωγής, , σε μια προσπάθεια, έτσι, να ανατρέψει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ.

Ο 60χρoνος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα.

Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, ο Μαγιόρκας θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί εκτός ΗΠΑ.

Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale.