Στην παρούσα φάση, είναι άμεση προτεραιότητα να σωθούν ζωές, αυτή είναι η πλέον επείγουσα ανάγκη τονίζει το ΜέΡΑ25 και επισημαίνει ότι γι’ αυτό τον σκοπό, απαιτείται η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό.

Τέσσερις κινήσεις εκ των ων ουκ άνευ

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτει στη Βουλή σχέδιο τροπολογίας προκειμένου να δρομολογηθούν τέσσερα μέτρα για την κάλυψη της επείγουσας ανάγκης να σωθούν όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφέρει:

«Η εξάπλωση της πανδημίας είναι ακάθεκτη, με τα νοσοκομεία της μίας πόλης μετά την άλλη να ξεπερνούν τα όριά τους. Το προσωπικό του ΕΣΥ έχει γονατίσει και εκλιπαρεί για τέσσερις συγκεκριμένες κινήσεις που η κυβέρνηση αρνείται να κάνει:

Άμεση ένταξη στην μονάδα που υπηρετούν των επικουρικών του ΕΣΥ με εμπειρία και ειδικότητα.

Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού απο τους καταλόγους που ήδη έχει το Υπουργείο.

Τουλάχιστον εβδομαδιαία τεστ όλου του προσωπικού του ΕΣΥ.

Επίταξη (και όχι ενοικίαση) με σκοπό την άμεση ένταξη στο ΕΣΥ των ιδιωτικών μέσων που μπορούν να βοηθήσουν.

Είναι προφανές ότι, ανεξάρτητα από τα επόμενα βήματα, αυτές οι τέσσερις κινήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η πανδημία καλπάζει με ρυθμό που θέτει εκτός θέματος τον οποιοδήποτε σχεδιασμό για το τι πρέπει να γίνει μεσοπρόθεσμα. Όλα τα σχέδια για εκείνα που έπρεπε να έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση (αλλά που δεν έκανε) ή για τα επόμενα βήματα ακυρώνονται όσο δεν γίνονται αυτές οι τέσσερις κινήσεις που απαιτούν οι άνθρωποι του ΕΣΥ.

Το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την κατάθεση Σχεδίου Τροπολογίας για ΑΜΕΣΗ κατάθεση στη Βουλή. Ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται στις πιεστικές σημερινές ανάγκες των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ που δίνουν, εκ μέρους της κοινωνίας, τον αγώνα εναντίον της πανδημίας».

Υπερεπείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη. Η απουσία ενός σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης μέσω καθολικών τεστ στις ομάδες των «υπερ-μεταδοτών», δηλαδή στο

υγειονομικό προσωπικό, στους εργαζόμενους σε υπεραγορές τροφίμων, στους ταχυδιανομείς και στο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας, και φυσικά στις ευπαθείς ομάδες, με την παράλληλη μη

ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, έχουν θέσει τη χώρα μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις χρονικά, ανάμεσα στις υπερ-επείγουσες και τις επείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Στην παρούσα φάση, είναι άμεση προτεραιότητα να σωθούν ζωές, αυτή είναι η πλέον επείγουσα ανάγκη. Προς αυτό τον σκοπό, απαιτείται η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και η

ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να εκκινήσει επίσης άμεσα, με πρώτους τους υγειονομικούς, η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων

καθολικών τεστ. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση των περιοδικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Η επείγουσα ανάγκη, και ενόψει τρίτου κύματος της πανδημίας όπως αναφέρει ο ΠΟΥ και η επιστημονική κοινότητα, είναι η ενεργητική αντιμετώπιση της μέσω επαναλαμβανόμενων καθολικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού και η λήψη ad hoc, στοχευμένων και όχι οριζόντιων, μέτρων βάσει πραγματικών, αντιπροσωπευτικών δεδομένων για κάθε περιοχή.

Συγκεκριμένα, η κάλυψη των υπερ-επειγουσών αναγκών απαιτεί:

(α) Επίταξη, με την ελάχιστη αποζημίωση που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οτιδήποτε

διαφορετικό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.

(β) Οργανική ένταξη του Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού στο ΕΣΥ, στις θέσεις και τις υγειονομικές μονάδες που ήδη υπηρετεί. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι συμβάσεις επικουρικών ιατρών έχουν υπερβεί το ορισμένο όριο των 24 μηνών. Οι σιωπηρές παρατάσεις μέσω υπουργικών εγκυκλίων δεν λύνουν επουδενί το πρόβλημα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αναγνωρίζει δαπάνη μισθοδοσίας πέραν των 24 μηνών για επικουρικούς ιατρούς. Το ΕΣΥ διατρέχει άμεσο κίνδυνο να χάσει από το δυναμικό του 1100 ιατρούς των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει.

Η μόνη πραγματική λύση είναι η άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ

(γ) Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού από τις λίστες που έχει συντάξει και τηρεί το Υπουργείο Υγείας

(δ) Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ. Ξεκινάμε με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής αυτό που έπρεπε να γίνει από την αρχή: ένα σχέδιο ενεργητικής αντιμετώπισης

της πανδημίας μέσω καθολικών τεστ στο σύνολο του πληθυσμού για λήψη στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων».