Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που περνάμε στη θαλπωρή του σπιτιού μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μπορεί το πρώτο σκέλος να τηρηθεί φέτος, αλλά αμφίβολο είναι το δεύτερο. Για Χριστούγεννα στο σπίτι με περιορισμούς αλά Πάσχα προϊδεάζει η κυβέρνηση ελέω της πανδημίας του κοροναϊού.

Στη φάση της αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει της ανακοίνωσης του σχεδίου της για την μερική επάνοδο στην κανονικότητα, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων τις επόμενες ημέρες, όπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η σταδιακή άρση των περιορισμών θα εξελιχθεί με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, δίνοντας, ωστόσο, ένα πρώτο στίγμα του προβληματισμού που φαίνεται πως διαχέεται από τους ειδικούς προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη διάδοση του ιού στη χώρα.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα που είναι διαφορετικά το 2020, αλλά όλο το έτος, όπως τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, ώστε να επιδιώξουν να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς την πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών, για λόγους πανδημίας.

Σίγουρα, πάντως μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες που θα πρέπει να ξεχάσουν φέτος οι Έλληνες είναι οι αποδράσεις σε χειμερινούς προορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και sms, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:

1) Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό

2) Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα

3) Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Mε κλειστά μπαρ οι γιορτές

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα- προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο της εστίασης. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.

Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 14η Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πάρει σειρά η εστίαση και συγκεκριμένα εστιατόρια και καφέ (το άνοιγμά τους υπολογίζεται… παραμονές Χριστουγέννων), τα οποία θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, συγκεκριμένο ωράριο και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, ως απόρροια των αλλαγών του 2020.

Χριστουγεννιάτικα ψώνια με click away

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε πως η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Επίσης, δήλωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο ο καταναλωτής θα παραγγέλνει το προϊόν διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον υπεύθυνο του καταστήματος και στον προκαθορισμένο χρόνο θα μεταβαίνει στο κατάστημα για δοκιμή του προϊόντος και ολοκλήρωση της αγοράς.

Στο λιανεμπόριο, οι κανόνες θα είναι αυστηροί και θα αφορούν στην πυκνότητα των καταναλωτών εντός των καταστημάτων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει η σκέψη να μην ανοίξουν μεγάλα εμπορικά κέντρα όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί ο πληθυσμός των επισκεπτών, έχει σχεδόν μετατραπεί σε απόφαση.

Πονοκέφαλο αποτελεί η λειτουργία καταστημάτων εποχιακών ειδών, που πρέπει οπωσδήποτε να προλάβουν την εορταστική περίοδο. Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα ξεκινήσει μόλις δώσει το πράσινο φως η επιτροπή λοιμωξιολόγων.