Μηνύματα …κυρώσεων στέλνονται στην Άγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου αναμένονται αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Απόσταση

Οι προειδοποιήσεις αυτές μπορεί να μην εκφράζουν κατηγορηματικότητα και σίγουρα δεν προεξοφλούν το τελικό αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ωστόσο αποδίδουν ένα έντονο κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στην ΕΕ για τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τελικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει καθώς και τους προηγούμενους μήνες όταν ετέθη το ζήτημα των κυρώσεων η ΕΕ κωλυσιεργούσε και χρονοτριβούσε. Ωστόσο μετά από τόσους μήνες το όλο κλίμα δείχνει ότι ακόμα και όσοι αρνούνταν τις κυρώσεις δύσκολα μπορούν πλέον να δικαιολογήσουν την επιμονή στην άρνηση επιβολής κυρώσεων.

Το γεγονός ότι το Βερολίνο, το οποίο αποτελούσε βασικό παράγοντα που μπλόκαρε μέχρι σήμερα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή έστω και σε επίπεδο ρητορικής υποχρεώνεται δια στόματος του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας να προειδοποιεί με κυρώσεις αν η ηγεσία Ερντογάν συνεχίσει το δρόμο των προκλήσεων, αν μη τι άλλο καταδεικνύει πως το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας μεγαλώνει διαρκώς.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, ο Ζόζεπ Μπορέλ.

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Παράλληλα επανέλαβε «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ».

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα», επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια.

Θα προκύψει ζήτημα κυρώσεων

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην ΕΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

“Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο”, δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από την έναρξη συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια από την Τουρκία ως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο, τότε η συζήτηση θα είναι μια δύσκολη.

«Τότε σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», επεσήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μάας.

Απαισιοδοξία για αποκλιμάκωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia επανέλαβε πως η Τουρκία θα έχει συνέπειες αν συνεχίσει σε αυτή την προκλητική συμπεριφορά.

«Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία.

Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση

Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής ή μη επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην γειτονική χώρα.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα έχει έτοιμο πλαίσιο κυρώσεων που θα ζητήσει να επιβληθούν στην Τουρκία ο Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε στη λίστα των κυρώσεων που έχει σχηματιστεί από τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ κ. Μπορέλ ενώ για την τελική στάση της Ελλάδας θα συνεκτιμηθούν και τα αποτελέσματα του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει αποκλιμάκωση. Όσον αφορά τα θέματα των ενδεχόμενων κυρώσεων υπάρχει ένας κατάλογος από τον κ. Μπορέλ. θα περιμένουμε να δούμε λίγο πως προετοιμάζεται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής μετά από αυτό το Συμβούλιο (σ.σ. των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ)» είπε ο κ. Πέτσας.

Κανένα περιθώριο

Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος έθεσε ζήτημα τόσο για τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο όσο και τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα κατεχόμενα με αποκορύφωμα την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου με υπαιτιότητα της Τουρκίας καλώντας την ΕΕ εμμέσως πλην σαφώς να ετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων.

«Δυστυχώς, με υπευθυνότητα της Τουρκίας, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για ‘θετικό διάλογο με την Τουρκία’» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Διερευνητικές επαφές

Αναφορικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να επανεκκινήσουν λόγω των τουρκικών προκλήσεων.

«Η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε το τελευταίο διάστημα και σε ανώτερο επίπεδο. Ο κ. Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον κ. Δένδια, οι δύο ΥΠΕΞ των δύο χωρών συνομίλησαν. Προϋπόθεση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες. Δυστυχώς αντ’ αυτού είδαμε και παράταση παράνομων Navtex ή και έκδοση καινούργιων παράνομων Navtex και την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα στην περιοχή των Βαρωσίων. Όλα αυτά αξιολογούνται και φυσικά σ’ αυτό το κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των διερευνητικών επαφών» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Θα κληθεί ενωμένη

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο όπου η Ευρώπη θα κληθεί ξανά ενωμένη να έχει μια απάντηση σε σχέση με την πρόοδο που υπήρξε ή την οπισθοχώρηση που υπήρξε ανάμεσα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει αν ήρθε η ώρα να επιβάλλει κυρώσεις στη γειτονική χώρα».