Στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι χώρες-μέλη συμφώνησαν να επενδύσουν 85 δισ. ευρώ στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe, ποσό αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ. Η αύξηση, όμως, χαρακτηρίζεται «ψίχουλα» από εκπροσώπους της ερευνητικής κοινότητας.

Η αύξηση κονδυλίων για το Horizon Εurope αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την επταετία 2021-27, ο οποίος έφτασε το ποσό ρεκόρ των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει δαπάνες 750 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ύφεσης που έφερε η πανδημία κοροναϊού.

Ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων είχε ασκήσει πιέσεις για ερευνητικό προϋπολογισμό 160 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε 120 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι χώρες-μέλη κατέβασαν το νούμερο στα 81 δισ., ωστόσο το Ευρωκοινοβούλιο υποχρέωσε τους ηγέτες να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η αύξηση κατά 4 δισ. είναι «ψίχουλα» διαμαρτυρήθηκε στον δικτυακό τόπο του Science ο Κουρτ Ντεκετελέρ, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων στο Βέλγιο. «Είναι εκνευριστικό να βλέπει κανείς πολλούς να το παρουσιάζουν σαν κάποιου είδους νίκη» λέει.

Ο Ντεκετελέρ κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα και στον δικτυακό τόπο του Nature: «Μια συμβολική ένεση 4 δισ. ευρώ για το Horizon Europe. Τι απογοήτευση έπειτα από δύο χρόνια καμπάνιας» είπε.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωκοινοβούλιο έως τα τέλη του έτους.

Μέχρι τότε, οι χώρες-μέλη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατανομή του προϋπολογισμού στις θεματικές ενότητες του Horizon Europe.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από