Σε οργισμένο ξέσπασμα κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή.

«Κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε! Όποιες είναι οι κυρώσεις σου, μην αργείς, να τις επιβάλλεις! Εμείς κάναμε το βήμα μας για τα F35 σας τα πληρώσαμε όμως δεν μας τα παραδώσατε. Μας είπατε επιστρέψτε τους S-400 στην Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος φυλάρχων! Είμαστε η Τουρκία!».

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά τη νέα αυστηρή προειδοποίηση  που απηύθυνε την Παρασκευή η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, μετά τις αναφορές του τούρκου προέδρου ότι όντως έγιναν δοκιμές στη Σινώπη.

Οι δοκιμές του ρωσικού οπλικού συστήματος από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.

Απαντώντας την Παρασκεύη ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός, και ειδικότερα των ΗΠΑ για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400. «Φαίνεται ότι οι κύριοι (στις ΗΠΑ) ενοχλούνται ιδιαίτερα επειδή πρόκειται για όπλο που ανήκει στη Ρωσία. Είμαστε αποφασισμένοι, συνεχίζουμε στο δρόμο μας όπως πάντα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters και το TRT.