Ενα πλωτό τείχος αποτελούμενο από φρεγάτες, πυραυλακάτους, κανονιοφόρους και υποβρύχια έχει δημιουργηθεί απέναντι στο «Ορούτς Ρέις» και τα τουρκικά πολεμικά που το συνοδεύουν. Ενα τείχος από το οποίο δεν είναι εύκολο να περάσει κανείς. Και όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία επεκτείνει την περιοχή των ερευνών στέλνοντας το ερευνητικό, αλλά και τα πολεμικά της πολύ κοντά στο Καστελλόριζο. Οι δύο στόλοι βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι στη ΝΑ Μεσόγειο. Θυμίζουν ημέρες του Αυγούστου, μόνο που τώρα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Το θέατρο των επιχειρήσεων βρίσκεται πλέον κοντά στο Καστελλόριζο.

Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» είναι ένα από τα πολεμικά πλοία που δεν έχασαν ούτε μια στιγμή από τα ραντάρ τους την πορεία του «Ορούτς Ρέις». Το ίδιο και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα (Σικόρσκι) που απογειώνονται από τις φρεγάτες με διπλή αποστολή. Πρώτον, να ξετρυπώνουν τουρκικά υποβρύχια που πλέουν στην περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και, δεύτερον, να παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Μια θάλασσα γεμάτη πολεμικά πλοία είναι η περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο. Η Τουρκία αποστέλλει όλο και περισσότερα πολεμικά πλοία. Επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση. Περιόρισε κάπως τις πτήσεις των F-16 στο Αιγαίο (ίσως επειδή ο Ερντογάν συλλαμβάνει τον έναν μετά τον άλλον τους πιλότους των F-16 ως γκιουλενιστές), αλλά αύξησε τις πτήσεις των ελικοφόρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 στη ΝΑ Μεσόγειο. Είναι φανερό ότι ψάχνει να βρει ελληνικά υποβρύχια. Είναι επίσης φανερό ότι όσο κι αν ψάχνει δεν βρίσκει τίποτα.

Τα «αόρατα» υποβρύχια

Τα ελληνικά υποβρύχια φαίνεται ότι προβληματίζουν τους τούρκους επιτελείς. Γνωρίζουν οι γείτονες ότι παρακολουθούν τα πάντα είτε από την επιφάνεια της θαλάσσης όταν αναδύονται, είτε με τα περισκόπιά τους σε βάθος 20 και πλέον μέτρων. Ενας πονοκέφαλος διαρκείας για τους Τούρκους που προσπαθούν ακόμη να βρουν τα υποβρύχια Type 214. Κάθε μέρα, την τελευταία περίοδο απονηώνουν από τις φρεγάτες τους τα ελικόπτερα S-70 ναυτικής συνεργασίας και προσπαθούν να τα εντοπίσουν. Το μόνο που καταφέρουν είναι να δημοσιεύουν… θολές φωτογραφίες δήθεν ελληνικών υποβρυχίων που έχουν εντοπίσει, κάνοντας τους έμπειρους αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να το διασκεδάζουν.

Εδώ, αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν μπορούν να εντοπίσουν τα δικά τους υποβρύχια και θέλουν να εντοπίσουν τα ελληνικά που είναι και στελθ (αόρατα); Γιατί στους πάντες είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι επί δύο ημέρες έψαχναν με ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ένα τουρκικό υποβρύχιο ανοικτά της Ρόδου και δεν το εντόπιζαν. Νόμιζαν ότι… χάθηκε!

Την ίδια στιγμή τα ελληνικά υποβρύχια και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ξετρύπωναν το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά υποβρύχια, «βομβαρδίζοντάς» τα με τα σόναρ και κάνοντας τους κυβερνήτες τους να αναδύονται άρον άρον και να απομακρύνονται από την περιοχή.

Σε ύψιστη επιφυλακή

Το στρατιωτικό προσωπικό με εντολή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει τεθεί (και με τη νέα τουρκική NAVTEX) σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, δηλαδή: τα πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν. Τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται «φορτωμένα» (με πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας) στις Μοίρες τους, σε ύψιστη ετοιμότητα, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Μονάδες τους, «παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως», όπως ανάφεραν στα «ΝΕΑ» στρατιωτικές πηγές.

Πέραν τούτων σε ασφαλή περιοχή επιχειρεί με θαυμαστή αποτελεσματικότητα και το «ιπτάμενο μάτι» της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για τα ιπτάμενα ραντάρ EMB-145H AEW&C που απογειώνονται από την 380 Μοίρα (Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) και μεταδίδουν real picture on real time τα πάντα στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα θεωρείται τόσο αξιόπιστη και στρατιωτικά έμπειρη που οι νατοϊκοί αξιολογώντας τις ικανότητές της τής έχουν αναθέσει την επιτήρηση και τη διαχείριση μέρους της εποπτείας του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ