Ιδανικός αυτόχειρας. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με διαφορά 11 πόντων στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου απέναντι στην Ζαλγκίρις (58-47), αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο έπαθαν μπλακ-άουτ και με επιμέρους σκορ 21-9 υπέρ των Λιθουανών γνώρισαν την ήττα με 68-67.

Οι Πειραιώτες είχαν την τελευταία επίθεση του παιχνιδιού (3.5’’), αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν, με την μπάλα να μένει τελικά στα χέρια του Κώστα Σλούκα. Η ομάδα του Μπαρτζώκα ηττήθηκε από τους Λιθουανούς και ξεκίνησε με το αριστερό τη νέα Ευρωλίγκα.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν βρήκαν λύσεις στην επίθεση, με τον Μαρτίν να είναι ο μοναδικός που είχε διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Αμερικανός τελείωσε το ματς με 12 πόντους, με τον Σλούκα και τον Σπανούλη να έχουν 6 και 9 πόντους. Στο δημιουργικό κομμάτι τα πήγαν καλύτερα, με τον αρχηγό των Πειραιωτών να έχει 7 ασίστ και τον Σλούκα 5.

Κορυφαίος για τους Λιθουανούς ο Γικουμπάιτις, που πέτυχε τις δύο βολές με τις οποίες η Ζαλγκίρις έκανε το 68-67.

Η εικόνα του αγώνα:

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τους Σλούκα, Χάρισον, Χαραλαμπόπουλο, Ζαν Σαρλ και Ελις στην πεντάδα του, με τον Χάρισον να παίρνει πάνω τους τις πρώτες επιθέσεις των Πειραιωτών.

Ο Αμερικανός με ένα δίποντο και δύο τρίποντα έδωσε προβάδισμα 6 πόντων στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, η οποία λίγο αργότερα προηγήθηκε με 10-3. Οι φιλοξενούμενοι όμως έτρεξαν ένα σερί 8-0 και έφεραν τα πάνω κάτω (10-11).

Η άμυνα των Ερυθρόλευκων αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από την επίθεση των Λιθουανών, οι οποίοι με επιθέσεις τόσο από την περιφέρεια όσο και από ζωγραφιστό κατάφεραν να χτίσουν διαφορά. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 23-15, με τον Σλούκα να ευστοχεί σε τρίποντο και να διαμορφώνει το 18-23 του πρώτου δεκάλεπτου.

Στη δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός ανέβασε την πίεσή του, γεγονός που τον βοήθησε να βρει εύκολα καλάθια στην επίθεση. Οι Ερυθρόλευκοι με καλάθια των Μάρτιν και Τζένκινς μάζεψαν τη διαφορά στους δύο πόντους (25-27) και λίγο αργότερα με δύο καλάθια του Γιώργου Πρίντεζη, ένα του Μαρτίν  και δύο βολές του ΜακΚίσικ προηγήθηκαν με 33-31.

Η Ζαλγκίρις με τρίποντο πήρε ξανά το προβάδισμα (34-33), ωστόσο, τελευταίος στο δεύτερο δεκάλεπτο… γέλασε ο Ολυμπιακός. Με καλάθια των Βεζένκοφ και Μαρτίν η ομάδα του Μπαρτζώκα έκανε 37-34 και πήγε μπροστά στο σκορ στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν το τρίτο δεκάλεπτο όπως τελείωσαν τη δεύτερη περίοδο, με το πόδι καρφωμένο στο γκάζι. Ο ΜακΚίσικ με ωραίο καλάθι έκανε το 39-34 και λίγο αργότερα οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 41-36.

Σε εκείνο το σημείο η Ζαλγκίρις βρήκε τις λύσεις που έψαχνε απέναντι στην επίθεση του Ολυμπιακού και με δύο πόντους από τον Βαστούρια και τρεις από τον Λοβέρν ισοφάρισε σε 41-41. Το 5-0 της λιθουανικής ομάδας χτύπησε σαν… καμπανάκι για τους Πειραιώτες, οι οποίοι απάντησαν με 8-0 και έκαναν το 49-41.

Με ένα τρίποντο του Σλούκα, ένα δίποντο του Μαρτίν και ένα τρίποντο του Βεζένκοφ οι Πειραιώτες άνοιξαν τη διαφορά στους 8 πόντους. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν βρει ρυθμό στην επίθεση και με τρίποντο του Σπανούλη έφτασαν στο +11 (56-45) και έκλεισαν το δεκάλεπτο με διψήφια διαφορά (58-47).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην, με τον Ολυμπιακό να μην έχει καλές επιλογές στην επίθεση, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Ζαλγκίρις. Οι φιλοξενούμενοι με καλάθια των Μιλάκνις και Γκριγκόνις μείωσαν σε 58-52 και λίγο αργότερα σε 62-57. Ο Ολυμπιακός ήταν άστοχος, τόσο από την περιφέρεια όσο και από το ζωγραφιστό, με τον Λοβέρν να μειώνει στον πόντο (64-63).

Ο Σπανούλης με καλάθι και φάουλ έδωσε ανάσα στον Ολυμπιακό (67-63), αλλά ο Γουόκαπ έφερε εκ νέου το ματς στον πόντο (67-66). Στην επόμενη επίθεση, ο Σλούκας αστόχησε, με τον Γιοκουμπάιτις να παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ και να κερδίζει φάουλ. Ο νεαρός εκτέλεσε εύστοχα τις βολές και έκανε το 68-67, στα 3,5’’ πριν τη λήξη. Στην τελευταία επίθεση, η μπάλα κόλλησε στα χέρια του Σλούκα και έτσι ο Ολυμπιακός μοιραία γνώρισε την ήττα από τη λιθουανική ομάδα.

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 37-34, 58-47, 67-68