Το ιστορικό τυπογραφείο του ποιητή Φώτη Αγγουλέ, με το οποίο είχαν εκτυπωθεί δεκάδες φύλλα των παράνομων εφημερίδων του ΕΑΜ και του ΚΚΕ την περίοδο 1946-1949 παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στο ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ.

Το χειροκίνητο τυπογραφείο εντοπίστηκε μετά από πολλά χρόνια σε αποθήκη της Χίου που είχε κατασχεθεί από την Alpha Bank ενώ στη συνέχεια είχε τοποθετηθεί ως ιστορικό κειμήλιο σε ειδική προθήκη του κεντρικού υποκαταστήματος της τράπεζας στη Χίο.

Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της Alpha Bank το παρέδωσε στο ΚΚΕ έπειτα από ειδικό αίτημα.

Στο πιεστήριο υπάρχει ακόμα, περισσότερα από 70 χρόνια μετά, ανάγλυφη η μήτρα με το ποίημα του Φώτη Αγγουλέ :“Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή/μηδ’ όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι/ έχουμε τη ζωή πολύ πάρα πολύ αγαπήσει”.

Πρόκειται για ένα μοναδικό τεκμήριο που φωτίζει μερικές από τις ιστορικές στιγμές του ελληνικού λαού.

Η δημιουργία του παράνομου τυπογραφείου είχε αποφασιστεί στα χρόνια σκληρών διώξεων των κομμουνιστών και των μελών του ΕΑΜ που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση. Η μεταφορά του είχε γίνει από αντάρτες της Χίου, με επικεφαλής τον ΕΠΟΝίτη Παντελή Σκούφαλο, οι οποίοι το εγκατέστησαν σε μια εγκιβωτισμένη δεξαμενή νερού, στα θεμέλια ενός σπιτιού, στην περιοχή Παντελάκη Βροντάδου.

Τη λειτουργία του ανέλαβαν οι κομμουνιστές Μιχάλης Βαττάκης, φιλόλογος – δημοσιογράφος και ο τυπογράφος – ποιητής Φώτης Αγγουλές (Χονδρουδάκης).

Επί πέντε μήνες και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα στο κρύο και την υγρασία, τύπωναν τις παράνομες εφημερίδες «Εμπρός» και «Πρωτοπόρος» ενώ οι κρατικοί μηχανισμοί επιχειρούσαν με κάθε μέσο να το εντοπίσουν.

Όταν αυτό συνέβη, το 1948, το γεγονός συνοδεύτηκε από διθυραμβικά σχόλια και πανηγυρισμούς. Ο Βαττάκης και ο Αγγουλές πέρασαν από Στρατοδικείο, με τον πρώτο να εκτελείται στο Γουδη και τον δεύτερο να παίρνει το δρόμο για την εξορία και τις φυλακές.

Μετά τον εντοπισμό του το τυπογραφείο χρησιμοποιήθηκε από τη Χωροφυλακή κατά την διάρκεια της δίκης ενώ στη συνέχεια παραδόθηκε σε τυπογραφείο του νησιού για αξιοποίηση- μάλιστα σε αυτό εργάστηκε και ο Αγγουλές μετά την αποφυλάκισή του.

Πλέον θα αποκτήσει περίοπτη θέση στη μόνιμη έκθεση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.