Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αυτοκινητοβιομηχανία , όπως η Ford, εξελίσσει μια τεχνολογία με στόχο να μειώσει αισθητά στο μέλλον τα τροχαία ατυχήματα, που κοστίζουν σε ζωές και πολλά χρήματα στα κράτη ανά τον κόσμο. Ήδη από το παρελθόν, η τεχνολογία V2V (Vehicle to vehicle) με τα διασυνδεμένα αυτοκίνητα απέδειξε, ότι, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση και κυρίως την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.  Κάθε χρόνο πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από τροχαία σε όλο τον κόσμο – περίπου 3.700 κάθε ημέρα, ενώ, οι οικονομικές συνέπειες ξεπερνούν τα 35 δις λίρες, όπως ισχυρίζεται το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών.

Έτσι, ένα νέο μοντέλο δείχνει να ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να συμβάλλει στην μείωση των τροχαίων. Το (Data-Driven Road Safety Tool, όπως ονομάζεται, θα αποτελείται από διασυνδεμένα οχήματα, με έξυπνους αισθητήρες παραπλεύρως του δρόμου, ώστε να προβλέπει πιθανές τοποθεσίες και αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στις πόλεις να λάβουν προληπτικά μέτρα σε δρόμους και διασταυρώσεις που εγκυμονούν τους υψηλότερους κινδύνους για τους χρήστες των δρόμων.«Πολύ σύντομα, όλα τα νέα οχήματα θα είναι διασυνδεδεμένα, κάτι που μας προσφέρει μία μεγάλη  ευκαιρία να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και να σώσουμε ζωές» δήλωσε στέλεχος της Ford, που ηγείται του νέου πρότζεκτ.

Επτακόσια οχήματα γίνονται ...πειραματόζωα

Στο νέο πρότζεκτ που θα πραγματοποιηθεί για 18 μήνες στην Οξφόρδη θα λάβουν μέρος 700 αυτοκίνητα, επιβατικά και επαγγελματικά. Οι αισθητήρες των οχημάτων θα μεταφέρουν λεπτομέρειες όπως την χρήση φρένου, γκαζιού ή την γωνία περιστροφής του τιμονιού και θα αναλύονται, ενώ, οι αισθητήρες στους δρόμους, θα χρησιμοποιούν αλγορίθμους Μηχανικής Μάθησης για την ανίχνευση «παρ’ ολίγον» ατυχημάτων και μπορούν να αναλύουν μοτίβα κινήσεων ευάλωτων χρηστών των δρόμων όπως οι δικυκλιστές και οι πεζοί

Οι άνθρωποι της Ford πιστεύουν ότι, στο μέλλον, τα ευρήματα θα τους δώσει την ευκαιρία ώστε να αναπτύξουν στο μέλλον μια νέα τεχνολογία, η οποία θα επιτρέπει την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων. «Τα ευρήματα και οι αναλύσεις θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω δοκιμές και εξέλιξη του ψηφιακού εργαλείου οδικής ασφάλειας μέσω αλγορίθμων σε ένα εμπορικό προϊόν που θα ωφελήσει πόλεις και πολίτες σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η Ford.  Έως, τότε, όμως, ομάδα από το τμήμα Ασφάλειας Μεταφορών, την Ford κ.α. θα αναλύουν τα δεδομένα οδηγών και οχημάτων, και θα μελετήσει με ποιο τρόπο, πηγές δεδομένων τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με το προγνωστικό ελείο μπορούν να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια για όλους τους χρήστες.

 

.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από