Βράζει για ακόμη μία νύχτα το κέντρο της Βηρυτού καθώς δεκάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να εναντιωθούν στους χειρισμούς της κυβέρνησης και να την καλέσουν να παραιτηθεί μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου πετώντας πέτρες και πυροτεχνήματα.

Ειδικότερα σε μία μια λεωφόρο που οδηγεί στο κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έριξαν πυροτεχνήματα εναντίον της αστυνομίας, η οποία απάντησε με χρήση δακρυγόνων προσπαθώντας να διαλύσει το πλήθος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ομάδα διαδηλωτών έκανε έφοδο στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας στη Βηρυτό.

Την ίδια ώρα,όπως μεταδίδουν λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα,  φωτιά ξέσπασε σε μία από τις εισόδους στην πλατεία του κοινοβουλίου στο κέντρο της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οργισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην περιοχή που έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Στις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά διακρίνονται επίσης αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ομάδες των οποίων εισέβαλαν στα γραφεία του υπουργείου Στέγασης και Μεταφορών.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων

Στο μεταξύ ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα πως εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων από την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Al Jadeed TV.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες, ότι 21 άνθρωποι είναι ακόμη αγνοούμενοι μετά την έκρηξη, η οποία κατέστρεψε τμήματα της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 158 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 6.000.

Έκκληση Τραμπ για «διαφανή» έρευνα  στον Λίβανο

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε σήμερα την κυβέρνηση του Λιβάνου να διεξάγει μια «πλήρη και διαφανή» έρευνα για την έκρηξη που ισοπέδωσε τμήματα της Βηρυτού, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη συμμετοχή του στη διεθνή τηλεδιάσκεψη για το θέμα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και διατεθειμένες να συνεχίσουν να παράσχουν βοήθεια στον λαό του Λιβάνου», επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Τραμπ «συμφώνησε με τους άλλους ηγέτες στην αναγκαιότητα να συντονίσουν στενά τη διεθνή απάντηση», διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους «προέτρεψε την κυβέρνηση του Λιβάνου να διεξάγει μια πλήρη και διαφανή έρευνα, για την οποία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους».

Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στον Λίβανο αναγνωρίζοντας τη «νομιμότητα των εκκλήσεων των ειρηνικών διαδηλωτών για διαφάνεια, μεταρρυθμίσεις και για ανάληψη ευθυνών», καταλήγει ο Λευκός Οίκος.