Περισσότερα από 10.000 χελωνάκια αφέθηκαν ελεύθερα στη θάλασσα του Μπαλί, στο πλαίσιο της προσπάθειας των οικολόγων να αυξήσουν τον πληθυσμό ενός τόσο ευάλωτου είδους.

Ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος κουβάλησαν κλουβιά γεμάτα με δεκάδες μικροσκοπικές χελώνες στην παραλία του νησιού Gianyar, καλώντας ταυτόχρονα ντόπιους και εθελοντές να στοιχηθούν στην άμμο και να τις απελευθερώσουν όλοι μαζί.

Τα χελωνάκια, μήκους μόλις λίγων εκατοστών, άρχισαν να τρέχουν στην σκούρα άμμο ανάμεσα στα βότσαλα ενώ τα έβρεχε η παλίρροια, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις όλες αυτές τις χελώνες ελεύθερες στη φύση», σχολίασε η Τζέσικα Λίμπερμαν, Αμερικανίδα εθελόντρια, σημειώνοντας πως ελπίζει να επιβιώσουν.

Η Λεπιδόχελυς του Ειρηνικού, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος, συγκαταλέγεται στις πιο πολυπληθείς θαλάσσιες χελώνες, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά ευάλωτη καθώς υπάρχουν ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να φωλιάσει. Οι χελώνες ζυγίζουν συνήθως 34-50 κιλά ως ενήλικες, φτάνοντας σε μήκος μέχρι και τα 60-70 εκατοστά.

Ο Φλαβιάνους Πουτράντο, εθελοντής οικολόγος, είπε πως τα αυγά των χελωνών εμφανίζονταν προηγουμένως σε ολοένα και λιγότερα μέρη του Μπαλί, αλλά προγράμματα προστασίας τους στέφθηκαν με επιτυχία. «Καταφέραμε να τα συλλέξουμε και να τα σώσουμε. Ευελπιστούμε πως θα μπορέσουμε να εκκολάψουμε περισσότερες χελώνες και να τις αφήσουμε ελεύθερες στον ωκεανό», πρόσθεσε.

Ο πληθυσμός των θαλάσσιων χελωνών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω του κυνηγιού, της απώλειας παραλιών κατάλληλων για εκκόλαψη, το υπερβολικό μάζεμα των αυγών τους και το γεγονός πως παγιδεύονται σε δίχτυα ψαράδων.