Παρά την απόπειρα αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο εκ μέρους της Άγκυρας, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς επισήμανε πως όποιο σχέδιο για την εκμετάλλευση των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλείει την Τουρκία είναι «καταδικασμένο να αποτύχει», κάνοντας σαφή αναφορά στον αγωγό EastMed.

«Η Τουρκία, ως χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της», τόνισε ο Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός, μάλιστα, έκρινε πως οι δραστηριότητες της Άγκυρας σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο «βασίζονται πλήρως στα νόμιμα δικαιώματά της και στο Διεθνές Δίκαιο».

«Τα ενεργειακά πλάνα στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθούν μέσω διαλόγου».