Ο καύσωνας είναι ικανός να βλάψει τον οποιονδήποτε, όμως πολλές από τις ομάδες που κρίνονται πιο ευάλωτες στην απειλή του κροοναϊού, είναι και οι πλέον ευπαθείς σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους σε ακραία ζέστη.

Τώρα, καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στις ΗΠΑ, οι ειδικοί σε όλη τη χώρα προειδοποιούν ότι η πανδημία μεγεθύνει τους κινδύνους του καύσωνα για εκείνους που ήδη υποφέρουν από τις επιπτώσεις του.

«Το μήνυμα για να μείνουμε ασφαλείς από τον κοροναϊό, είναι να μείνουμε σπίτι», λέει ο Ντέιβ Χοντούλα, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που μελετά τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην υγεία. «Από την άποψη του κοροναϊού, αυτό είναι αλήθεια. Όμως αν δεν έχεις επαρκή κλιματισμό ή δεν είσαι σε θέση να ελέγξεις τη θερμοκρασία του σπιτιού σου, ίσως να μην είσαι και τόσο ασφαλής».

Πώς σκοτώνει η ζέστη;

Αν και τείνει να λαμβάνει λιγότερη προσοχή από άλλα καιρικά φαινόμενα, η ακραία ζέστη μπορεί να σκοτώσει – και δυστυχώς το κάνει.

Στις ΗΠΑ, είναι ένα από τα πλέον φονικά καιρικά φαινόμενα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 702 άτομα κάθε χρόνο, όπως λέει στο CNN ο Πολ Σραμ, επικεφαλής της κλιματολογικής ομάδας των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών. Οι νεκροί της ζέστης είναι περισσότεροι από εκείνους των τυφώνων, των πλημμύρων και των σιφώνων τις περισσότερες χρονιές, συμπληρώνει.

Όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με την υγρασία, μπορούν να εμποδίσουν την εφίδρωση η οποία δροσίζει το σώμα, οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και βλάβες στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.

Και όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει αρκετά το βράδυ, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Κυρίως κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι παχύσαρκοι και εκείνοι που εργάζονται ή γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, σύμφωνα με το CDC.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι και η κοινωνική αποστασιοποίηση προκαλεί ανησυχίες σε συνδυασμό με τη ζέστη. Ο Σραμ προτείνει οι οικογένειες να ελέγχουν τα μέλη τους που κινδυνεύουν ή τους γείτονές τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, και να είναι σε εγρήγορση για συμπτώματα θερμοπληξίας.

Ο ρόλος του κλιματισμού

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο κοροναϊός δεν είναι εντέλει «ταξικά τυφλός», όπως λεγόταν το πρώτο διάστημα μετά την εμφάνισή του. Για τις ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα κλιματισμού, ο καύσωνας δημιουργεί ένα επικίνδυνο δίλημμα: Πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε πολυσύχναστους χώρους που προσφέρουν κλιματισμό και στην απομόνωση σε ένα σπίτι που βράζει. Η ζωή τους κινδυνεύει και στις δύο περιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, έρευνες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προλάβει να επιδεινώσει τους καύσωνες, αυξάνοντας τις ημέρες ακραίας ζέστης κατά περίπου 5 κάθε χρόνο στο βόρειο ημισφαίριο, σε σύγκριση με το 1960, ενώ παράλληλα ανεβασμένη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου είναι και η μέση θερμοκρασία τους.

Επιπλέον, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι καύσωνες πλέον πλήττουν και περιοχές που δεν έχουν τα μέσα για να τους αντιμετωπίσουν, πράγμα που μεγεθύνει ακόμη περισσότερο μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση.

Πηγή: www.cnn.com