Την πρώτη της χρονιά έκλεισε η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία και σε μια ηλεκτρονική συνέντευξη Τύπου χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Δημήτρης Τάρλοου παρουσίασε τα πεπραγμένα της. Η εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε τον Οκτώβριο με δύο κύκλους σπουδών, τον Κύκλο Γενικής Πυροδότησης και τον Κύκλο Εξειδίκευσης, με στόχο να εμβαθύνουν οι συμμετέχοντες στη σύλληψη μιας ιδέας και την ανάπτυξή της σε θεατρικό κείμενο.

Στο πρώτο τμήμα πήραν μέρος 14 σπουδαστές-συγγραφείς ενώ στον δεύτερο 15, με 16ο τον υπεύθυνο συντονιστικής υποστήριξης της σχολής Μάνο Κουνουγάκη. Οι συναντήσεις των δύο εισηγητών Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση, αλλά με την έκρηξη της πανδημίας μεταφέρθηκαν στην πλατφόρμα του Zoom.Στη σχολή, ο κάθε σπουδαστής επιφορτίστηκε με το γράψιμο δύο έργων που εκκινούσαν από συγκεκριμένους πυροδοτικούς άξονες. Κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση των εισηγητών, κατέληξαν να γράψουν 57 έργα συνολικά που κάλυπταν μια μεγάλη γκάμα περιεχομένου, από ψυχολογικά δράματα και υπαρξιακά θρίλερ μέχρι κωμωδίες, αναθεωρητικές φάρσες και πολιτικά έργα αποστασιοποίησης. Ολα τα έργα δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της σχολής https://poreiatheatre.com/academy προς ανάγνωση, κρίση κι ενδεχομένως σκηνική πραγμάτωση. Για την καλύτερη παρουσίασή τους κινηματογραφήθηκαν ολιγόλεπτα αποσπάσματά τους σε συνθήκη αναλογίου από σημαντικούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και δημοσιοποιήθηκαν παρέα με το κείμενα.

Τον Μάιο ο Δημήτρης Τάρλοου με τον Στρατή Πασχάλη και την Ερι Κύργια διάβασαν όλα τα έργα κι επέλεξαν το υπαρξιακό δράμα «Labor» της σπουδάστριας Ανθής Τσιρούκη προκειμένου να παρουσιαστεί επί σκηνής τον Μάιο του 2021, σ’ έναν νέο κύκλο με τίτλο «Νέο αίμα». Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η νέα δημιουργός Εμιλυ Λουίζου και τους κεντρικούς ρόλους θα ενσαρκώσουν οι Στέλιος Μάινας και Ιωάννα Παππά. Για τη συγκεκριμένη παραγωγή εισέπραξε το θέατρο επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο την ίδια περίοδο θα ανέβει επίσης η κωμωδία «Νυχιάνγκ» της 18χρονης σπουδάστριας Ευαγγελίας Γατσωτή, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Τάρλοου με πρωταγωνίστριες τις Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου.

      

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Ο Δημήτρης Τάρλοου ανακοίνωσε επίσης τη λειτουργία ενός πιλοτικού διαδικτυακού εργαστηρίου θεατρικής γραφής για εφήβους από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ο Θανάσης Τριαρίδης από την πλευρά του τόνισε πως «πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα αγάπης για το σύγχρονο ελληνικό θεατρικό κείμενο», ενώ ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης συμπλήρωσε πως «τα έργα που δεν θα δουν τα φώτα της σκηνής του Πορεία είναι ελεύθερα για να τα διεκδικήσουν αλλού». Ο Στρατής Πασχάλης επισήμανε πως «το ελληνικό έργο σνομπάρεται κι αυτό που κάνει ο Δημήτρης Τάρλοου θυμίζει τον Κουν που επέμενε στα ελληνικά κείμενα κι ανέβαζε έργα ανθρώπων που αργότερα έγιναν γνωστοί». Τέλος, η Ερι Κύργια δήλωσε πως «η μόνη τέχνη στην Ελλάδα που δεν έχει αναπτυχθεί εξίσου τα τελευταία χρόνια είναι το θεατρικό κείμενο».